İpuçları

URL Nedir? Nasıl Oluşturulur?

URL, sitelere ulaşmak için kullandığımız adrestir. URL nedir konusu hakkında daha fazla detayı yazımızda bulabilirsiniz.

İnternet, başlangıçta, çok karmaşık olan bir sistemdi. Birçok bilimsel ve teknik kavramların bir araya gelmesi gerekiyordu. Aynı zamanda, bu kavramların tüm dünyada ortak bir şekilde kullanılması gerekiyordu. Ancak internet, günümüzde bilgi ve iletişim aracı olarak hayatımızın önemli bir parçası haline geldi.

İnternet, çok karmaşık bir sistem olduğundan, çok sayıda araç kullanılır. Bunlar arasında, web tarayıcılar, sunucular ve aktarım kontrol protokolleri sayılabilir. İşte bunların arasında birde URL’ler mevcuttur.

Browser tarayıcıları ve arama motorları tarafından kullanılan URL, web sayfalarının, içeriklerinin ve ağ üzerindeki diğer nesnelerin konumlarını tanımlamak için kullanılır. URL, bir web sayfasının kısa bir adresi olarak tanımlanabilir.

URL Nedir?

wordpresstr-url-nedir-url-acilimi-url-ornekleri

Yazımıza URL nedir sorusunu cevaplayarak başlayalım. URL (Uniform Resource Locator), İnternet üzerinde bir dosya veya kaynakla ilişkili olarak kullanılan bir tanımlayıcıdır. Web sayfalarının, dosyaların, resimlerin ve diğer bilgilerin internette yayınlanmasını sağlamak için kullanılan bir araçtır.

URL’ler, internetteki dosyaların veya kaynakların adresi olarak tanımlanır. Bir web sayfasının URL’sini, web sayfasının adres çubuğunda görebilirsiniz. URL’nin diğer bir önemli kullanım alanı, HTML etiketleriyle belirtilen bilgilerin kullanıcıya gösterilmesidir. HTML etiketleri bir web sayfasının içeriğini ve görünümünü tanımlar.

Bir web sayfasının HTML etiketleri, bir URL’ye bağlanarak kullanıcıya gösterilir. Özetle, URL, internet üzerinde bilgiye erişmek için kullanılan bir tanımlayıcı olarak tanımlanabilir. URL’ler, web tarayıcılarda kullanıcı tarafından girilen alan adı veya IP adresini içerir.

URL Ne İşe Yarar?

URL nedir, ne işe yarar konusuna şimdi biraz daha detay kazandıralım. Bir web sitesi, arama motoru aracılığıyla, e-posta veya diğer web siteleri aracılığıyla ziyaret edilebilen bir web adresine sahiptir. Bir URL, kullanıcıların web sitesindeki bilgiye erişim sağlamalarını sağlayan bir yol olarak düşünülebilir. URL, web sitesinde bulunan dosyaların adreslerini belirtir ve her bir dosya için ayrı bir URL oluşturulur. Arama motorları, bir web sitesinin URL’sini tarayarak, web sitesinin içeriği hakkında bilgi sağlamak için kullanılır. Yani URL, temel olarak internetteki sitelere erişmemizi sağlar.

URL Açılımı

URL nedir kısmında bahsettiğimiz gibi, URL sitelerin adresi olarak tanımlanabilir. URL’nin açılımı, “Uniform Resource Locator“dur. URL, bir internet kaynağının nerede bulunduğunu belirlemek için kullanılan bir tanımlayıcıdır. Yani basitçe açıklamak gerekirse, genellikle web sayfalarının adresi olarak bilinir. URL’ler, web sayfalarının, dosyaların, resimlerin ve diğer bilgilerin internette yayınlanmasını sağlamak için kullanılan bir araçtır.

URL Örnekleri ve URL Adresleri

wordpresstr-url-nedir-nasil-yapilir-url-giris

URL, daha önce kullanılan adreslerden daha kısa ve daha kolay anlaşılır bir biçimdedir ve genellikle ‘http’ veya ‘https’ ile başlar. Aşağıda URL örnekleri olarak HTML biçiminde verilen çeşitli URL’leri inceleyebilirsiniz.

Birincil URL

Bu, ana web sitesinin URL’sidir ve genellikle bir etki alanı adı ile başlar. Örneğin, http://www.orneksite.com.

Alt URL

Bu, ana web sitesinin içinde yer alan bir sayfanın URL’sidir. Örneğin, http://www.orneksite.com/hakkinda.

İkincil URL

Bu, bir web sitesindeki bir sayfaya bağlantı veren başka bir sitenin URL’sidir. Örneğin, http://orneksite.org/links.

Dinamik URL

Web sayfalarında otomatik olarak oluşturulmuş URL’leridir. Bu URL’ler, kullanıcının web sitesinde gezinmesi sırasında oluşturulan dinamik sayfalar için kullanılır. Örneğin, http://www.orneksite.com/page.php?page_id=1&cat_id=10.

URL Yönlendirme Nedir? Ne İşe Yarar?

wordpresstr-url-nedir-url-nasil-olusturulur-url-adresleri

URL yönlendirme, bir internet kullanıcısının bir siteden başka bir siteye yönlendirilmesini sağlayan yöntemdir. Bu yöntem web yöneticileri tarafından kullanılan ve web site ziyaretçilerine faydalı olan bir yöntemdir. URL yönlendirmesi, web sayfalarındaki içerikleri veya web adreslerini değiştirmeye izin verir. Web site ziyaretçilerine daha iyi bir arama deneyimi sunmak için web sitelerinden diğer web sitelerine kolay ve hızlı bir şekilde geçiş yapmalarına izin verir.

URL Nasıl Oluşturulur?

URL oluşturmak için öncelikle bir web sitesi oluşturmalısınız. Bir web sitesi oluşturduktan sonra, URL oluşturmak için başka birkaç şey yapmanız gerekecektir. Öncelikle, sitenizin nerede barındırılacağını belirlemelisiniz.

Bir sunucu seçtikten sonra, şimdi URL yani alan adının ne olacağını belirlemeniz gerekecek. URL yani domain, site içeriğini temsil eden anlamlı ve kolay anlaşılır kelimelerden oluşmalıdır. Örneğin, bir müzik sitesi için “muzik.com” gibi bir URL kullanılabilir. URL’ler, alan adının yanı sıra, dosya ve dizinlerin adlarını da içerebilir.

Dosya ve dizinler, sitenizdeki sayfaları içeren küçük klasörlerdir. Örneğin, “example.com/blog” gibi bir URL, example.com alan adının içindeki blog dizinine yönlendirecektir. URL’leri oluşturmak için, sitenizdeki tüm sayfalar ve içerikleri düzenlemelisiniz. Sayfalarınızdaki her sayfanın bir URL’si olmalı ve düzenleyici bir şekilde kategorize edilmelidir.

URL nedir, örnekleri nelerdir konularını yeterince açıkladığımızı düşünüyoruz. Sizde bir site oluşturarak URL adreslerini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu