İpuçları

HTML ve CSS Nedir? CSS Avantajları Nelerdir?

Web tasarımla ilgilenenlerin HTML ve CSS nedir gibi konuları öğrenmeleri şart. Bu iki dil, web tasarımın olmazsa olmazı olarak tanımlanabilir.

Web tasarım, dünyanın her yerinde çok popüler bir meslek haline geldi. Web tasarımı, genel olarak HTML ve CSS dilleriyle yapılır. HTML, web sayfalarının çerçevesini oluşturmak için kullanılan bir etiket dizgesidir. HTML etiketleri, web sayfalarının nasıl görüneceğini ve nasıl işleyeceğini tanımlamak için kullanılır.

Aslında HTML dilini sitenin temeli olarak düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra, HTML diline eşlik eden birde CSS dili mevcut. Tasarım büyük öneme sahip olan CSS, özelleştirebilir bir dil olarak karşımıza çıkıyor. Bu dil sayesinde web sitelerini istediğiniz gibi tasarlayabiliyoruz. Yani HTML ve CSS dillerini kullanarak birbirinden şık siteler tasarlayabiliriz.

CSS Nedir? Ne İşe Yarar?

wordpresstr-html-css-nedir-css-ornekleri-hazir-css-kodlari

Web tasarıma ilginiz varsa, iki önemli dil hakkında bilgi sahibi olmanız şart. İlk olarak CSS nedir kısmında sizlere biraz CSS tasarım dilinden bahsetmek istiyoruz.

CSS açılımı Cascading Style Sheets (Kayan Stil Sayfaları) olarak bilinen, etiket tabanlı, özelleştirilebilir bir web tasarım dili. CSS ile web sitelerini daha şık ve kullanıcı dostu hale getirmek mümkün. Bu dil, HTML ve JavaScript kullanılarak geliştirilen web sitelerinin tasarımını ve davranışını kolayca değiştirmenize olanak tanır.

HTML’ye cilalama gibi, web sitelerinin görünümünü özelleştirerek görsel bir etki sağlar. HTML, içeriği tanımlamanıza izin verirken, CSS, içeriğin nasıl gösterileceğini belirlemenize izin verir. Bu dil, HTML öğelerinin görünümünü, konumunu, arka planı, metin biçimini, renkleri ve diğer özellikleri ayarlayabilmenizi sağlar.

StyleCSS Nedir?

Style dosyası içerisinde CSS tasarım kodları bulunur. Yani StyleCSS dosyasının içerisinde yer alan kodlar, sitenin tasarımını belirler. Bu dosyanın içerisine yazdığınız CSS kodlarıyla siteyi bambaşka bir hale getirebilirsiniz.

HTML Nedir?

wordpresstr-css-nedir-html-nedir-ne-ise-yarar

CSS nedir konusundan sonra HTML nedir, ne işe yarar konusuna da açıklık getirmemiz gerekiyor. Çünkü bu iki dilin birbirlerini tamamladıklarını söyleyebiliriz. Yani web tasarım yaparken HTML ve CSS kullanmanız gerekiyor. HTML, web sayfalarının içeriğini, yapısını ve görünümünü oluşturmak için kullanılan bir dildir.

HTML ile web sayfalarındaki tüm içeriğin oluşturulması, etiketler aracılığıyla yapılır. Bu etiketler, genellikle HTML kodu olarak adlandırılır ve web sayfalarının kodunu oluşturur. Bu dil, kullanıcıların web sayfalarının içeriğini kolayca anlamasını sağlamak için tasarlanmıştır. HTML, genel olarak oldukça kolay anlaşılabilir bir dildir.

JavaScript Nedir?

wordpresstr-css-nedir-javascript-nedir-js-nedir

Web tasarım için önemli olan HTML ve CSS nedir sorularını cevaplamaya çalıştık. Şimdi de JS nedir, kısaca açıklamak istiyoruz. JavaScript, web sayfalarının daha interaktif ve etkileşimli olmasını sağlamak için tasarlanmış bir programlama dilidir. JavaScript kodları, HTML veya CSS dosyaları içerisinde yer alır.

JavaScript, HTML etiketlerini değiştirerek veya CSS dosyalarındaki stil değerlerini değiştirerek web sayfalarının görünümünü değiştirebilir. Bu dil, web sayfalarının daha interaktif olmasına yardımcı olan birçok özellik sunmaktadır. Bu özellikler arasında, kullanıcının web sayfasındaki bazı işlemleri gerçekleştirmesi için veri girişi alma, veri gösterme, formları doldurma ve daha fazlası sayılabilir.

CSS’in Avantajları Nelerdir?

CSS web sitelerini modern, daha güzel ve kolayca anlaşılır hale getirir. CSS nedir konusunu öğrendiğinize göre, bu dilin bazı avantajlarını da öğrenmeniz yararınıza olacaktır.

Sayfaların Görünümünü Özelleştirebilmenizi Sağlar

CSS, web sayfalarının görünümünü özelleştirmeyi kolaylaştırır. CSS ile sayfaların arka planı, fontu, renkleri, satır aralıkları ve diğer tasarım özellikleri kolayca değiştirilebilir. Bu, web sayfalarının daha güzel, daha modern ve kolay anlaşılır hale gelmesini sağlar.

CSS de tasarım özelliklerini tek bir dosyaya kaydedebilirsiniz. Bu dosya, tüm web sayfalarında aynı biçimlendirmeyi kullanabilmenizi sağlar. Böylece, tüm sayfaları tek bir CSS dosyasını değiştirerek yeniden biçimlendirmek mümkün olur.

Sayfaları Hızlandırır

CSS, web sayfalarını hızlandırmak için de kullanılır. Bu dil, web sayfalarının çok daha hızlı yüklemesini sağlar. Bunun nedeni, sayfaların HTML ve diğer içeriklerden ayrı olan CSS dosyalarının, sayfaların yüklenmesi sırasında daha hızlı yüklenmesi gerektiğidir.

Ayrıca, CSS ile tekrar eden biçimlendirmeleri bir kerede yapabilirsiniz. Örneğin, tüm başlıklarda aynı fontu kullanmak için, tek bir CSS komutu yazabilirsiniz. Böylece, tüm başlıkları tek bir komutla biçimlendirmeyi mümkün hale getirebilirsiniz.

Çoklu Platformlarla Uyumlu Çalışır

CSS, çoklu platformlarla uyumlu çalışır. Bu, web sayfalarının herhangi bir tarayıcıda, herhangi bir cihazda ve herhangi bir işletim sisteminde aynı görünümde çalışmasını sağlar. CSS tarayıcılar, cihazlar ve işletim sistemleri arasındaki farklılıkları ortadan kaldırarak web sayfalarının her platformda aynı görünümde görüntülenmesini sağlar. Böylece, web sayfalarının tüm platformlarda aynı görüntülenmesini sağlamak mümkün olur.

İçerik ve Tasarım Arasında Ayrım Sağlar

CSS, içerik ve tasarım arasındaki ayrımı sağlar. CSS ile içeriği ve tasarımı ayrı dosyalarda tutabilirsiniz. Böylece, içerik ve tasarım arasındaki ayrım kolayca anlaşılır hale gelir. Ayrıca, CSS, tasarım özelliklerinin tek bir dosya içinde tutulmasını sağlar. Böylece, web sayfalarının tasarımını tek bir dosya içinde değiştirmek mümkün olur.

Web tasarımına merakı olanlar için HTML, JS ve CSS nedir gibi konular hakkında bilgiler paylaşmaya çalıştık. CSS örnekleri arıyorsanız, internette kısa bir araştırma yaparak hazır CSS kodları bulabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu