Wordpress

Wordpress Kategori Ekleme Düzenleme ve Silme Nasıl Yapılır?

Wordpress kategori ekleme düzenleme ve silme işlemi ile yazılarınız için doğru bölümler oluşturabilir mevcut kategorileri düzenleyebilirsiniz. Bu yazımız ile sizlere kategori ve alt kategori ekleme işlemlerini anlatacağız.

Wordpress kategorileri sitenizin bölümlere ayrılması için kullanılan sistemdir. Bu sistem sayesinde sitenizin iç yapısını oluşturabilir, ziyaretçilerinizin sitenizde gezinemsi sırasında kolaylıklar sağlamak amacıyla kullanılır. Ayrıca arama motorları da kategori yapınıza dikkat ederler. Dolayısı ile SEO açısından da kategori sistemi oldukça önemlidir.

Mevcut kategoriler bazı durumlarda yetersiz açıklamalar yüzünden arama motorlarına istedikleri cevapları veremeyebilirler ya da ismin değişmesi gerekebilir. Bu durumda da kategori düzenleme işlemi yapmamız gerekir. Wordpress Kategori Ekleme Düzenleme ve Silme işlemlerinde önce kategori oluşturup ardından düzenleme işlemini yapıp son olarak sileceğiz yapacağız.

Wordpress Kategori Ekleme Düzenleme ve Silme

Bu işlemler oldukça basit bir şekilde yapılabilir. Kategorileri ekleme, düzenleme ve silme işlemi wordpress içinde tek bir bölümde yapılmaktadır. İşlemlerin tüm detaylarını resimlerle sizlere aktaracağız. Adımlar sırasında takıldığınız konuları yorum kısmını kullanarak bizlere iletebilirsiniz.

Wordpress Kategori Ekleme İşlemi

Kategori oluşturma işlemi admin panelinden yapılmaktadır. Bu işlem için öncelikle admin panelimize giriş yapıyoruz. Ardından sol menüde yer alan Yazılar kısmında Kategoriler bölümüne tıklıyoruz.

Wordpress Kategori Ekleme 1
Wordpress Kategori Ekleme 1

Kategori oluşturmak için karşımıza çıkan bölümün sol kısmında yer alan formu doldurmamız gerekiyor. Bu bölümün doldurulma şeklini detaylı bir şekilde anlatacağız.

Wordpress Kategori Ekleme ve Düzenleme 2
Wordpress Kategori Ekleme ve Düzenleme 2

İsim kısmına kategorimizin ismini yazmamız gerekiyor. Bu kısımda yazım kuralı ile alakalı bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bir veya birden fazla kelime içeren isimler yazabilirsiniz.

Kısa İsim kısmı ise kategorinin site haritasında görünen ve arama motorları tarafından tanınacak olan ismidir. Bu kısım aslında boş bırakıldığında Wordpress kategori ekleme işlemi sırasında otomatik olarak üst bölüme yazılan isimden otomatik çekilerek oluşturuluyor. Üstelik karakter sorunu da yaşanmıyor. Ancak elle yazmak isteyenler için bu bölümde Türkçe karakter kullanılmaması ve boşluk yerine düz çizgi  ( – ) kullanılması gerektiğini belirtmeliyiz. Ayrıca büyük harf de kullanılmaması gerekiyor.

Ebeveyn Kategori kısmında bu kategori eğer alt kategori ise ana kategoriyi seçmemiz gerekir. Ancak bu kategori ana kategori ise seçim yapmamalıyız.

Tanım kısmı ise arama motorları tarafından alınacak ve arama sonuçlarında gösterilecek olan kategori tanımlamasının yazıldığı kısımdır. 130 karakter olacak şekilde yazılması ve maksimum 150 karakter olması uygundur.

Kategori bilgilerini doldurduktan sonra Yeni Kategori Ekle butonuna basarak kategorimizi oluşturuyoruz.

Wordpress Kategori Ekleme 3
Wordpress Kategori Ekleme 3

Wordpress Eklenti Düzenleme İşlemi

Mevcut kategorileri düzenleme işlemini ise yine aynı yerden yapıyoruz. Ancak düzenleme işlemi için 2 yöntem mevcuttur. Hızlı Düzenle ve Düzenle şeklinde iki farklı yer mevcut. En sağlıklısı Düzenle seçeneği ile kategorilerin düzenlenmesidir.

Öncelikle kategoriler bölümüne giriş yapıyoruz.

Wordpress Kategori Düzenleme 1
Wordpress Kategori Düzenleme 1

Ardından karşımıza çıkan ekranın sağ bölümünde yer alan kategori listemizden düzenlemek istediğimiz kategorinin üzerine geliyoruz.

Wordpress Kategori Düzenleme 2
Wordpress Kategori Düzenleme 2

Daha önce oluşturduğumuz kategoriyi düzenlemek için Düzenle linkine tıklayarak işlemlerimize başlıyoruz.

Wordpress Kategori Düzenleme 3
Wordpress Kategori Düzenleme 3

Düzenle linkine tıklandığında kategorinin düzenlenmesi için gerekli sayfaya ulaşıyoruz. Örnek olarak kategorimizi aşağıdaki resimde yer aldığı gibi düzenliyoruz, ardından en altta yer alan Güncelle butonuna basarak düzenleme işlemimizi tamamlıyoruz.

Wordpress Kategori Düzenleme 4
Wordpress Kategori Düzenleme 4

Resimde yapılan düzenlemede dikkatinizi çekmesi gereken yer, Kısa İsim kısmında ikinci bir kelime eklerken araya düz çizgi ve Yazım kelimesinde ise Türkçe karakter olan ı harfi yerine i harfi kullanılmıştır. Buna dikkat ederek düzenleme işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Wordpress Kategori Silme İşlemi

Wordpress Kategori Ekleme Düzenleme ve Silme işlemlerinin son dalgası olarak oluşturduğunuz kategorileri silmek için listede ilgili kategorinin satırının üstüne gelinip ardından çıkan kırmızı Sil butonuna basarak işlemi kolayca yapabilirsiniz.

Wordpress Kategori Silme
Wordpress Kategori Silme

Wordpress Kategori Ekleme Düzenleme ve Silme işlemleri ile alakalı tüm adımları tek başlık altında sizlere topladık. Sizlerde sitenizi bölümlere ayırarak hem arama motorları hem de ziyaretçileriniz için düzgün ve iyi planlanmış bir yapı oluşturabilirsiniz. Gereksiz kategori açmaktan kaçınmak Seo açısından da oldukça önem arz etmektedir. İç yapınızı iyi planlayarak oluşturmalısınız.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu