Wordpress

Alan Adı Kime Ait Nasıl Öğrenilir? Domain Sorgulama

Bir domain yani alan adı kime ait diye öğrenmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcut. Böylece domain hakkındaki birçok detayı öğrenebilmeniz mümkün.

Yeni bir site açmadan önce bir hosting ve domain satın almanız gerekiyor. Bu işlemlerden sonra geriye sadece siteyi açmak kalıyor. Hosting seçimi yaptıktan sonra domain seçiminde bazı kişilerin kafası karışabiliyor. Çünkü doğru domain adresini seçebilmek için birçok kritere dikkat edilmesi gerekiyor.

Ayrıca, alınacak domainin boşta olması yani başkası tarafından satın alınmamış olması gerekiyor. Ancak bazen, alınmak istenen domain bir başkası tarafından satın alınmış olabiliyor. İşte bu sebeple domaini almak isteyen kişiler alan adının kayıt bitiş tarihini merak edebiliyorlar. Bu gibi durumlarda domain whois sorgulama yaparak alan adının detayları öğrenilebiliyor.

Domain Nedir? Ne İşe Yarar?

wordpresstr-alan-adi-kime-ait-ogrenme-domain-whois-sorgulama

Alan adı kime ait sorgulaması yapmadan önce domain hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz. Hosting ve domain, web siteleri için en önemli iki şey olarak tanımlanabilir. Hosting, bir web sitesinin yayınlandığı sunucu olarak tabir edilebilir.

Bu sunucular sayesinde sitenin yayınlanması yani ziyaretçilerin siteye ulaşabilmesi sağlanıyor. Domain ise sitenin URL adresi yani ismidir. Ziyaretçiler, web sitenize erişmek için domain yani URL adresini kullanırlar. Örneğin, www.siteniz.com bir domain yani alan adı olarak tanımlanabilir.

Bir domain sadece bir kişi tarafından satın alınabilir. Yani daha önce birisi tarafından satın alınan bir domain, boşa düşene kadar bir başkası tarafından satın alınamaz. İşte bu sebeple boşta olan bir alan adı seçmeniz gerekiyor. Daha sonra seçtiğiniz alan adını satın alarak sitenizi açabiliyorsunuz.

Domain Uzantısı Nedir?

Bir alan adı seçerken aslında sadece isim seçimi yapmıyorsunuz. Ayrıca birde domain uzantısı seçmeniz gerekiyor. Örneğin, sitenizin alan adını websitem olarak belirlemiş olabilirsiniz. Bu alan adının sonuna birde uzantı seçmeniz gerekiyor. En popüler domain uzantıları com ve net olarak gösterilebilir.

Örneğin, domain uzantısı olarak com uzantısını seçerseniz, sitenizin alan adı websitem.com oluyor. Domain uzantısı sayesinde site sahipleri istedikleri domaini daha rahat seçebilirler. Sitenize bir domain satın alırken com ve net gibi popüler bir uzantı seçmenizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle sitenizin alan adı daha akılda kalıcı olacaktır.

Domain Seçimi Neden Önemlidir?

Alan adı kime ait sorgulama detaylarından önce domain seçiminin önemine de değinmek istiyoruz. Domain, bir web sitesinin ismi olarak tanımlanabilir. Bu sebeple alan adı seçerken oldukça dikkatli olunması gerekiyor.

Çünkü yanlış bir domain seçimi yapıldığında sitenin daha fazla ziyaretçiye ulaşması oldukça zor olabilir. Örneğin, seçtiğiniz alan adı çok uzun olduğu için akılda kalıcı olmayabilir. Bundan dolayı sitenizin ziyaretçi sayısı çok fazla artmayabilir. Bu gibi sebeplerden dolayı domain seçiminin dikkatli bir şekilde yapılması oldukça önemli.

Whois Domain Sorgulama Ne İşe Yarar?

Domain sorgulama sayesinde bir alan adının birçok detayını öğrenebilmeniz mümkün. Örneğin, whois sorgulama yaparak alan adının sahibini, ne zaman satın alındığını ve kaydın ne zaman sona ereceğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu sorgulama sayesinde alan adının DNS sunucularını bile öğrenebilirsiniz.

Yani aslında alan adı bitiş tarihi sorgulama gibi işlemler için whois sorgulama kullanabilirsiniz. Ancak bazı istisna durumlarda sorgulama sonucunda alan adının tüm detaylarına ulaşamayabilirsiniz. Örneğin, domain sahibi whois gizleme yaptıysa, sorgulama sonucunda alan adı hakkındaki tüm detayları ne yazık ki öğrenemezsiniz.

Alan Adı Kime Ait Sorgulama

Bir alan adı kime ait öğrenmek için bazı sitelerden faydalanabiliyorsunuz. Yani aslında domain whois sorgulama yapabileceğiniz birçok farklı site mevcut. Bizde yazımızda domain sorgulama yapabileceğiniz iki farklı siteden sizlere bahsetmeye çalışacağız. Böylelikle istediğiniz siteyi seçerek alan adı sorgulama yapabilirsiniz. Şimdi burada lafı daha fazla uzatmayalım ve whois sorgulama sitelerini birlikte öğrenelim.

Domain Sorgulama Araçları

Whois Domain Lookup

wordpresstr-alan-adi-kime-ait-sorgulama-whois-domain-sorgulama-whois-domain-lookup

Bir alan adı hakkındaki detayları öğrenebilmek için Whois.com web sitesindeki Whois Domain Lookup aracından faydalanabilirsiniz. Üstelik bu sorgulama işleminin oldukça kolay olduğunu belirtmek istiyoruz.

Tek yapmanız gereken siteye girmek ve karşınızdaki kutucuğa sorgulamak istediğiniz alan adını yazarak SEARCH butonuna tıklamak. Sorguladığınız alan adında whois gizleme gibi bir özellik yoksa bu adımlardan sonra tüm detayları karşınızdaki ekranda görebilirsiniz.

ICANN Lookup

wordpresstr-alan-adi-kime-ait-sorgulama-whois-domain-sorgulama-icann-lookup

Alan adını sorgulamak için kullanabileceğiniz bir başka site ICANN Lookup. Bu siteden de yine kolayca sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama için siteye girerek karşınızdaki kutucuğa bir alan adı yazıp sağdaki Lookup butonuna basmanız yeterli. Eğer sorguladığınız alan adında whois gizleme gibi bir özellik yoksa tüm detaylar karşınıza gelecektir.

Bir alan adı kime ait öğrenmek için yukarıdaki sitelerden faydalanmayı deneyebilirsiniz. Bu siteler sayesinde, bir domain hakkındaki birçok detayı kolayca öğrenebilmeniz mümkün.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu