İpuçları

Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları

Sitenize girdiğiniz içeriklerin seo açısından mükemmel hale gelmesi için sitenizde Wordpress kalıcı bağlantı ayarları mutlaka yapılmış olmalıdır. Bu sayede arama motorları içerik linklerini mükemmel bir şekilde okuyarak sıralamadaki yerini almasını sağlayabilirsiniz.

Wordpress içerisinde pek çok pratik ayarı bünyesinde bulunduruyor. Kalıcı bağlantı ayarları da bunlardan belkide en kritik olanı. Wordpress kalıcı bağlantı düzenleme sayesinde arama motorlarına yardımcı oluyoruz. Gelin kalıcı bağlantı ayarlarının nasıl yapılacağını detayları ile görelim.

Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları

Ayarlar menüsü içinde yer alan kalıcı bağlantılar linkine tıklayarak ilgili ayarlara ulaşıyoruz.

Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları 1
Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları 1

Karşımıza çıkan bölümde bazı ayarları detaylı bir şekilde açıklamamız gerekiyor. Aşağıdaki resmin dataylarını resmin hemen altında bulabilirsiniz.

Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları 2
Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları 2

Düz: Bu ayar Wordpress’in varsayılan ayarıdır. Yazıları temsilen p harfinin yanında her yazı için bir sıra numarası verileren yazı ekledikce artan bir belirteçtir. SEO açısından kesinlikle kullanılmamalıdır.

Gün ve İsim: Yazınızın tam tarihi ile birlikte makale başlığınızın eklendiğ şablon tipidir. Blogger benzeri bir link şeklidir. SEO açısında linklerdeki karakter sayısı sınırını aşmanız muhtemel olacağı için bu yapının da SEO açısından kullanılmaması gerekmektedir.

Ay ve İsim: Yazınızın yıl ve ayının yanı sıra ismi ile birlikte gösterileceği yapıdır. Yukarıdaki Gün ve İsim benzeri olduğu ve linklerinizin karakter sayınızı uzatacağı için SEO kriterleri açısından kullanılmaması gerekmektedir.

Sayısal: Düz ayara benzer, kullanılmasının pek bir anlamının olmadığı bir yapıdır.

Yazı İsmi: Eğer çoklu kategori kullanmıyorsanız veyahut içerik sayınız fazlaysa ya da kategori etiket sistemini kullanmayacaksanız seçmeniz gereken ilk ayardır. Günümüzde kategorilerin kelime olarak linklerde görünmesinin SEO açısından faydası olmadığı için güncel Wordpress sitelerde bu ayarın seçilmesi şiddetle tavsiye edilir. Kategorilerin kelime olarak linklerde bulunması mevcut linkin karakter sayısını artırması SEO kriterleri açısından oldukça negatif bir durumdur. Bu yüzden artık kategoriler linklerin içerisinde görüntülenmemektedir. Wordpress kalıcı bağlantı ayarları işleminin en önemli seçeneği bu maddedir.

Özel Yapı: Özel yapı kısmında site adresinizin ardından / işareti ile bağlana yapıda nasıl bir link yapısı kullanmak istiyorsanız alt kısımda yer alan butonlardan gerekli seçenekleri tıklayarak kendi link yapınızı oluşturabilirsiniz.

Wordpress İsteğe Bağlı Kalıcı Bağlantı Ayarları

Kalıcı bağlantılar bölümünün en altında yer alan isteğe bağlı seçeneklerinde kategoriler ve etiketler için kullanabileceğiniz kısaltmaları belirtebilirsiniz. Bu kısmın doldurulması yada kullanılması elzem değildir. Dolayısı ile boş bırakabilirsiniz.

Artık SEO açısından bir nebze daha düzenli ve yapısal olarak daha derli toplu bir link yapısına sahipsiniz. Aslında bu ayarların site ilk kurulduğu gün yapılması en mantıklısıdır. Yapılan değişimler sonucu arama motorlarındaki indeks yapınızdan farklı bir yapıya dönüştüreceğiniz için 404 hatası alma olasılığınız oldukça yüksek.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu