Wordpress

WordPress Önbellek Nasıl Temizlenir ?

Bu yazımızda, WordPress önbellek nasıl temizlenir konusundan bahsedeceğiz. Tarayıcı önbelleğini ve en iyi WordPress önbellek eklentilerini ele alacağız.

Önbellek Nedir ve Önbellek Ne Zaman Temizlenir ?

Önbelleğe alma çözümleri, web sitenizin statik bir sürümünü depolar. Bu, WordPress’in daha ağır PHP komut dosyalarını çalıştırmayı atlamasına ve web sitenizin hızını artırmasına olanak tanır .

WordPress Önbellek Nasıl Temizlenir ?

Pek çok farklı önbellekleme çözümü vardır. En popüler olanlar, WP Rocket ve WP Super Cache gibi WordPress önbellekleme eklentileridir .

Bu eklentiler, nelerin önbelleğe alınacağını, önbelleğe alınan içeriğin ne zaman sona ereceğini ve istek üzerine önbelleği temizlemenin kontrol edilmesi için kullanımı kolay bir arayüz sunar.

MaxCDN gibi bir CDN hizmeti kullanıyorsanız , bunlar ayrıca statik içeriğin önbelleğe alınmış kopyalarını da sunacaktır.

WordPress güvenliğinizi artırmak için Sucuri veya CloudFlare gibi bir web uygulaması güvenlik duvarı kullanıyorsanız , sitenizi hızlandırmak ve kesinti süresini azaltmak için kendi önbelleğine de sahipler.

Son olarak, çoğu modern web tarayıcısı, sayfaların önbelleğe alınmış sürümlerini de bilgisayarınızda depolar.

Önbelleğe almanın amacı, web sitesini hızlandırmak ve genel kullanıcı deneyimini iyileştirmektir. Ancak bazen bu, yaptığınız değişiklikleri hemen görmemenize neden olur ve bu da sinir bozucu olabilir. Bu durumda, değişikliklerinizi canlı olarak görmek için önbellekleri temizlemeniz gerekecektir.

Bunu söyledikten sonra, WordPress önbelleğinizi nasıl temizleyeceğinize bir göz atalım.

Tarayıcı Önbelleğinizi Temizleyin

Öncelikle, web tarayıcınızın önbelleğini temizlemeniz gerekiyor. Çoğu web tarayıcısı, sonraki ziyaretlerinizi daha hızlı hale getirmek için stil sayfaları, JavaScript ve bir web sitesinden görüntüler gibi statik içeriği depolayabilir.

Ancak bazen web tarayıcıları bir web sayfasının değiştiğini anlayamayabilir. Yeni bir kopya almak yerine, sayfayı bilgisayarınızda depolanan önbelleğe alınmış sürümden yeniden yükleyebilirler.

Tarayıcı önbelleğinizi Google Chrome’da nasıl temizleyeceğiniz aşağıda açıklanmıştır. Önce, menü simgesine tıklamanız ve ardından Diğer Araçlar »Tarama Verilerini Temizle’yi seçmeniz gerekir .

Bu, kaldırmak istediğiniz içeriği seçebileceğiniz bir açılır pencere açar. Önbelleğe alınmış resimler ve dosyalar seçeneğinin işaretlendiğinden emin olun ve ardından ‘Tarama verilerini temizle’ butonuna tıklayın.

Tarayıcı önbelleğinizi başarıyla temizlediniz ve şimdi web sitenizi ziyaret etmeyi deneyebilirsiniz.

Yaptığınız değişiklikleri hala göremiyorsanız bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

WordPress Önbellek Eklentinizdeki Önbelleği Temizle

Sitenizde bir WordPress önbellek eklentisi kullanıyorsanız eklenti önbelleğinizi temizlemeniz gerekir. Önbelleğe alma eklentilerinin çoğu, bunu eklentinin Ayarlar sayfasından kolayca yapmanıza izin verir.

WP Rocket’te Önbelleği Temizle

WP Rocket , piyasadaki en iyi WordPress önbellekleme eklentisidir . WP Rocket kullanmanın en iyi yanı, WordPress önbelleğinizi proaktif olarak arka planda oluşturmasıdır, böylece kullanıcılarınıza her zaman önbelleğe alınmış bir sürüm sunulur.

Ayrıca, önbellek dosyalarını tek bir tıklama ile temizlemeyi de kolaylaştırır.

Basitçe Ayarlar »WP Rocket sayfasına gidin ve gösterge tablosu sekmesinin altındaki ‘Önbelleği Temizle’ butonuna tıklayın.

WP Rocket artık önbelleğe alınmış tüm dosyaları sizin için temizleyecektir.

WP Super Cache ile Önbelleği Temizle

WP Super Cache , popüler bir WordPress önbellekleme eklentisidir. Önbelleğe alınmış tüm içeriği tek bir tıklama ile temizlemenizi sağlar.

Ayarlar »WP Süper Önbellek sayfasını ziyaret etmeniz ve ‘Önbelleği Sil’ butonuna tıklayın.

Hepsi bu kadar WP Super Cache artık önbelleğe alınmış tüm dosyaları web sitenizden silecek.

W3 Total Cache ile Önbelleği Temizle

W3 Total Cache, bir başka popüler WordPress önbellekleme eklentisidir. Ayrıca, tek bir tıklama ile önbelleği temizlemeyi kolaylaştırır.

Performans »Pano sayfasından ”tüm önbellekleri boşalt”  butonuna tıklayın.

W3 Total Cache artık siteniz için önbelleğe alınmış tüm içeriği silecektir.

Sucuri’de Önbelleği Temizle

Web sitenizi korumak için Sucuri gibi bir WordPress güvenlik duvarı kullanıyorsanız , kendi önbelleğe alma katmanlarına da sahipler.

WordPress yönetici alanınızdaki Sucuri »WAF menüsüne giderek Sucuri eklentinizden önbelleği temizleyebilirsiniz .

WordPress web sitenizi yakın zamanda taşıdıysanız , DNS önbelleğinizi de temizlemeniz gerekebilir . Bu, güncellenmiş DNS bilgilerini almanızı ve web sitenizin daha yeni sürümüne erişmenizi sağlayacaktır.

Umarız bu yazımız WordPress Önbellek Nasıl Temizlenir konusunu öğrenmenize yardımcı olmuştur.

Dilerseniz daha önce yazmış olduğumuz En İyi 4 WordPress İletişim Formu Eklentisi yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu