Wordpressİpuçları

WordPress Sıfırlama İşlemi Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

WordPress sıfırlama sayesinde web sitenizi bir anda ilk gün ki haline döndürebilmeniz mümkün. Eğer WordPress web sitenizi varsayılan yani en baştaki haline döndürmek istiyorsanız, yazımız size bir rehber olacaktır.

Günümüzde WordPress web sitesi kullanmanın birçok avantajı mevcut. Örneğin, WordPress yönetim paneli sayesinde web sitenizi rahatlıkla kontrol edebilmeniz mümkün. Aslında WordPress sayesinde, siteler hakkında çok bilgisi olmayan kişiler bile bir site oluşturup yönetebiliyorlar. Ayrıca WordPress eklentileri sayesinde birçok işlemi kolayca gerçekleştirebiliyorlar ve birçok özelliğe hızlıca erişebiliyorlar.

İşte WordPress sıfırlama işlemi de WordPress sitesine sahip olanlar için oldukça faydalı bir işlem. Çünkü bu işlem sayesinde kullanıcılar, sitelerini istedikleri zaman hızlıca ilk gün ki varsayılan haline döndürebiliyorlar.

WordPress Sıfırlama Ne İşe Yarar?

wordpresstr-wordpress-sifirlama-ne-ise-yarar

WordPress sıfırlama işlemi sayesinde web sitenizi hızlıca eski haline döndürebilmeniz mümkün. Sıfırlama işlemi genel olarak bir cihazın vs. ilk haline döndürülmesine denir. Örneğin, cep telefonunuzda bir problem olduğunu varsayalım.

İşte bu gibi durumlarda doğal olarak problemden hızlıca kurtulmak isteyebilirsiniz. Problemden kurtulmanın hızlı yollarından birisiyse tabii ki cep telefonunuzu sıfırlamaktır. Cep telefonunuzu sıfırladığınızda cihazınız ilk gün ki haline döner.

Yani cihazınızdaki tüm veriler ve ayarlar silinir. İşte WordPress site sıfırlama işlemi de aslında bununla aynı şey olarak gösterilebilir. Web sitenizi sıfırladığınızda siteniz ilk gün ki haline geri dönecektir. Sıfırlama işlemi sonrasında web sitenizdeki tüm ayarlar ve veriler silinir ve siteniz en baştaki haline döner.

Yani bu işlemi bilgisayarınıza format atmak gibi düşünebilirsiniz. Bu işlemi birçok farklı durumda uygulamak isteyebilirsiniz. Özellikle web sitenizde bazı problemlerle karşılaştığınızda hızlıca sitenizi sıfırlayabilirsiniz.

WordPress Hangi Durumlarda Sıfırlanabilir?

WordPress sıfırlama işlemini uygulayabileceğiniz birçok farklı durum olabilir. Özellikle bazı senaryolarda web sitenizi hızlıca sıfırlamak isteyebilirsiniz. Eğer web sitenizi hangi durumlarda sıfırlayabileceğinizi merak ediyorsanız, yazımızın devamında bu konuya da değinmeye çalışacağız.

Sıfırlama Sayesinde Sitenizdeki Hatalardan Kurtulabilirsiniz

Web sitenizde her an birçok hatayla karşılaşabilirsiniz. Örneğin, hiç beklemediğiniz bir anda “Error Establishing a Database Connection“ hatası karşınıza çıkabilir. Bir hatayla karşılaştığınızdaysa doğal olarak hızlıca hatadan kurtulmak istersiniz.

Ancak aslında hatadan kurtulmak hiç basit olmayabilir. Yani hatayı çözmek için oldukça fazla uğraşmanız gerekiyor olabilir. İşte bu gibi senaryolarda sıfırlama işlemi sayesinde web sitenizdeki hatalardan hızlıca kurtulabilmeniz mümkün.

Örneğin, web sitenizde beyaz sayfa hatasıyla karşılaştığınızı ve hatayı çözemediğinizi varsayalım. Bu durumda web sitenizi sıfırladığınızda siteniz en baştaki yani ilk gün ki haline dönecektir. Yani sitenizdeki tüm veriler ve ayarlar sıfırlanacak, silinecektir.

Bu sayede de doğal olarak web sitenizdeki hata çok yüksek ihtimalle çözülmüş olacaktır. Ancak sıfırlama yapmadan önce sitenizdeki verilerin silineceğini tekrar hatırlatmamızda fayda var.

Sitenizi Sıfırlayarak Baştan Düzenleyebilirsiniz

WordPress sıfırlama işleminin bir diğer önemi, size sitenizi yeniden düzenleme imkânı tanıması. Bir WordPress web sitesine sahip olduğunuzu ve sitenize birçok içerik girip sitenizde bazı düzenlemeler yaptığınızı varsayalım.

Ancak bir süre sonra web sitenizdeki düzenlemeler vs. hoşunuza gitmeyebilir. Ayrıca web sitenizi eski haline döndürmek sizin için oldukça zahmetli olabilir. İşte bu durumda da yine sıfırlama işlemi fazlasıyla işinize yarayacaktır. Çünkü yazımızdaki sıfırlama işlemi sayesinde web sitenizdeki tüm verileri ve düzenlemeleri silmiş oluyorsunuz.

Yani basitçe açıklamamız gerekirse siteniz ilk gün ki fabrika ayarlarına geri dönüyor. Böylece web sitenizi en baştan istediğiniz şekilde düzenleyerek, sitenize verileri yeniden girebilirsiniz. Bu sayede de sitenizi çok daha kullanışlı bir hale getirebilirsiniz.

WordPress Sıfırlama İşleminden Önce Sitenizi Yedekleyin

wordpresstr-wordpress-sifirlama-wordpress-yedek-alma

WordPress sıfırlama işleminin kullanıcılar için çok yararlı olduğu bir gerçek. Ancak daha önce belirttiğimiz gibi bu işlem sonrasında sitenizdeki tüm veriler, ayarlar vb. şeyler tamamen silinecektir. Yani web sitenizde yaptığınız tüm değişiklikler eski haline geri dönecektir.

Kısacası sıfırlama sonrasında web sitenizdeki veriler vs. kaybolacaktır. Bu yüzden her ihtimale karşı sıfırlama işleminden önce web sitenizi veritabanıyla birlikte yedeklemeniz doğru olacaktır. Örneğin, sıfırlama işleminden pişman olduğunuz için web sitenizi tekrar eski haline döndürmek isteyebilirsiniz.

İşte bu gibi senaryolarda web sitenizin yedeğini geri yükleyerek sitenizi tekrar eski haline döndürebilirsiniz. WordPress yedek alma işlemi için WordPress yedekleme eklentileri gibi araçlardan faydalanabilirsiniz.

WordPress Sıfırlama Nasıl Yapılır?

WordPress sıfırlama eklentisi WP Reset sayesinde web sitenizi hızlıca sıfırlayabilirsiniz. Bu yüzden yazımızın devamında WP Reset eklentisiyle sitenizi nasıl sıfırlayacağınızı sizlere anlatmaya çalışacağız.

WP Reset ile WordPress Site Sıfırlama

wordpresstr-wordpress-sifirlama-wp-reset

  • WordPress site sıfırlama işlemi için ilk olarak WP Reset eklentisini kurun ve etkinleştirin.
  • Sonrasında WordPress yönetici panelinin sol kısmındaki ‘Araçlar’ seçeneğine tıklayın ve ardından çıkan seçeneklerden ‘WP Reset’ seçeneğine tıklayın.
  • Ardından açılan kısımda aşağıya inerek “Site Reset” bölümünü bulun.
  • Sonrasında bu bölümde yer alan ‘Reset Site’ butonunun yanındaki kutucuğa “reset” yazın.
  • Daha sonra ‘Reset Site’ butonuna tıklayın ve karşınıza çıkan uyarıda ‘Reset WordPress’ butonuna tıklayarak sıfırlama işlemini başlatın.

Bu adımlardan sonra web siteniz bir süre sonra sıfırlanacaktır.

WP Reset ile Tema ve Eklentileri Silme

wordpresstr-wordpress-sifirlama-wp-reset-eklenti-ve-tema-silme

WordPress sıfırlama işleminin WP Reset eklentisiyle nasıl yapıldığını sizler için anlatmaya çalıştık. Ancak yukarıdaki adımları uyguladığınızda WordPress tema sıfırlama ve eklenti sıfırlama gibi işlemler gerçekleşmez. Yani yukarıdaki adımlar sonrasında sitenizdeki tema ve eklentiler silinmez, sadece devre dışı bırakılırlar. Ancak WP Reset eklentisiyle sitenizdeki eklentileri ve temaları silmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  • Bu işlem için ilk olarak WordPress yönetici panelinin sol kısmındaki ‘Araçlar’ seçeneğine ve sonrasında ‘WP Reset’ seçeneğine tıklayın.
  • Sonrasında açılan ekranda ‘Tools’ sekmesine tıklayın ve karşınıza gelen ekrandan ‘Delete Themes’ veya ‘Delete Plugins’ seçeneğine tıklayın.
  • Bu butonlardan birisine tıkladığınızda farklı bir bölüme yönlendirileceksiniz. Bu bölümde ‘Delete all themes’ seçeneğine tıkladığınızda ve çıkan uyarıda kırmızı butona tıkladığınızda web sitenizdeki temalar silinecektir.
  • Aynı bölümde bulunan ‘Delete plugins’ seçeneğine tıkladığınızda ve çıkan uyarıda kırmızı butona tıkladığınızdaysa sitenizdeki eklentiler silinecektir.

Tüm bu adımların ardından WordPress sıfırlama işleminiz tamamlanmış olacaktır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu