Wordpress

Wordpress’te Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Seo ile ilgili araştırmalarınızda muhtemelen site haritası ile ilgili birkaç şeye rastlamışsınızdır. XML site haritası, arama motorlarının web sitenizin içeriğini kolayca taramasını yardımcı olur. Tüm içeriğinizin bir listesini makine tarafından okunabilir bir biçimde verilir.

Bir site map eklemek, web sitenizin performansı için de çok önemlidir. Bu makale ile web sitenize hem XML hem de HTML site haritası ekleyebilirsiniz. Bu site haritalarının her ikisi de daha iyi gezinme sağlamak ve dolaylı olarak SEO performansınızı artırmak için önemlidir.

Site haritalarının tanıtımıyla başlayarak içeriğe girelim.

WordPress’te Site Haritası Nedir?

WordPress site haritası, tüm web sitesi içeriğinizi temsil eden bir URL listesidir. İçeriğinizi arama motorları için optimize etmek için site haritaları eklemek gerekir. Ayrıca, web sitenizin ziyaretçileri için web sitesinde gezinmeyi kolaylaştırır. Site haritaları Google, Bing, Yandex vb.’nin web sitenizin neler sunduğunu bilmesine yardımcı olur. Arama motorları, içeriğinize göz atmak ve bunları SERP’lerinde dizine eklemek için web tarayıcılarını kullanır. Site haritaları, GoogleBot ve diğer botların web sayfalarınızı hızlı bir şekilde bulmaları için bir kılavuz haritası olarak çalışır. Web tarayıcıları, site haritalarını kullanarak sitenizdeki her bilgiye göz atabilir. Kullanıcılar alakalı bir anahtar kelime girdiğinde arama motorlarının içeriğinizi sonuçlarında göstermesine yardımcı olur.

XML Site Haritası Nedir?

Bir xml site haritası da site haritasının bir varyasyonudur ve çalışma amacı aynıdır. Hatta site haritası ve xml site haritası birbirinin aynısıdır denebilir. Tüm web sitenizin içeriğini bir XML biçiminde listeleyen bir dosyadır.

Günümüzde WordPress site haritaları HTML yerine XML formatında yayınlanıyor ve hedef kitlesi insanlar değil arama motorlarıdır. Temel olarak, bir XML site haritası, web sitesi sahiplerinin arama motorlarına web sitelerinde bulunan tüm sayfalar hakkında bilgi vermelerinin bir yoludur.

Ayrıca arama motorlarına web sitenizdeki hangi bağlantıların diğerlerinden daha önemli olduğunu ve web sitenizi ne sıklıkta güncellediğinizi söyler.

XML site haritaları, arama motoru sıralamalarınızı yükseltmese de arama motorlarının web sitenizi daha iyi taramasına olanak tanır. Bu, daha fazla içerik bulabilecekleri ve onu arama sonuçlarında gösterebilecekleri, böylece daha fazla arama trafiği ve daha iyi SEO sıralamaları ile sonuçlanabilecekleri anlamına gelir.

WordPress Sitesinde Neden Bir Site Haritasına İhtiyacınız Var?

Site haritaları, WordPress web siteniz için iki nedenden dolayı gereklidir. Bunun ana nedeni SEO odaklı olmasıdır. Google, arama motorlarının içeriğinizi hızlı bir şekilde keşfetmesine yardımcı olduğu için bir site haritası kullanmanızı önerir. Ancak site haritaları, SERP’de daha üst sıralarda yer alma şansınızı doğrudan etkileyemez. Sitenizin Arama Motoru Optimizasyonunda (SEO) iyi performans göstermesine yardımcı olan başka faydaları da vardır. Arama motorları, sitenizde yaptığınız değişikliklerden haberdar olmak için site haritanızı indirir. Site haritalarını kullanarak, arama motorlarının dizine eklenmemiş bir web sayfasına göz atmasına da izin verebilirsiniz. Ek olarak, yeni bir web sitesi veya blog oluşturursanız, Google web içeriğinizi bulmakta zorlanacaktır. Yeni bir WordPress sitesi, nadiren otantik geri bağlantılara maruz kalır diğer yandan görünürlük adına çok az alternatiflere sahiptir. Arama motorlarına site haritaları göndermek, sitenizin var olduğunu onlara bildirmenin en iyi yoludur. WordPress site haritaları, hangi web sayfalarının çok önemli olduğu konusunda Google ile iletişim kurmak için de harikadır. Ayrıca, web tarayıcıları, web sitenizde hangi içeriğin sık güncellemeler aldığını belirlemek için site haritalarını kullanır.

WordPress’te Site Haritası Nasıl Oluşturulur?

Birkaç WordPress eklentisi, web siteniz için bir site haritası oluşturmanıza yardımcı olabilir. Yoast, WordPress için mevcut olan en popüler SEO eklentilerinden biridir. Web sitenizin SEO’sunu optimize etmek için ihtiyaç duyacağınız hemen hemen her şeyi kapsar. Buna bir site haritası oluşturma da dahildir.

Öncelikle Yoast eklentisini indirin, kurun ve etkinleştirin. Ardından, WordPress kenar çubuğunuzdaki SEO Genel bölümüne gidin.

site haritası wp

Ardından Özellikler- Features sekmesine tıklayın.

Ardından, XML site haritalarına gidin. Varsayılan olarak, zaten etkin bir şekilde olacaktır. Site haritanızı görüntülemek için başlığın yanındaki küçük soru işaretini tıklayın, ardından XML Site Haritasını Gör’ü tıklayın.

Google XML Site Haritası Eklentisini Kullanarak XML Site Haritası Oluşturmak

Google XML Site Haritası eklentisi, SEO için site haritaları oluşturmak için kullanabileceğiniz bir diğer popüler eklentidir. Ayrıca, içeriğinizde herhangi bir değişiklik yaptıktan sonra Google ve Bing gibi motorları otomatik olarak taramaya başlayabilir.

WordPress kontrol panelinizdeki Eklenti Ekle sayfasına gidin ve anahtar kelime metin kutusuna Google XML Site Haritalarını girin.

Yüklü Eklentiler sayfasında, Google XML Site Haritası seçeneğini gördükten sonra başlığın sağ tarafında, kısa açıklama ve birkaç düğmeyi göreceksiniz. Devam etmek için Ayarlar düğmesine tıklayın.

XML Site Haritası Oluşturucu sayfasına girin. Bu sayfanın ilk bölümüne bakın. Web sitesi için site haritası dizin dosyanızın URL’sini gösteren bir metin görebilirsiniz. Bağlantı köprüsü içeren linke tıklayın. Bu köprü sizi XML Site Haritası Dizini sayfasına götürür. Google XML Site Haritası eklentisi tarafından oluşturulan tüm alt site haritalarının URL’sini ve son değiştirilme tarihlerini görebilirsiniz.

Arama Motorlarına XML Site Haritanızı Nasıl Bildirmelisiniz?
site haritalarınızı oluşturduktan sonra, yapılması gereken bir şey daha var: Arama motorlarına site haritanızı nerede tuttuğunuzu göstererek, onu bulmalarını sağlarsınız; bu, sitenizde ve sitenizde ne zaman değişiklik yayınladığınızı bilmeleri anlamına gelir.

Site haritanızı Google’a göndermek için Google Search Console kaydınız olmalı ve site haritası gönderme talimatlarını izlemeniz gerekir. Süreç, site haritanızı Bing ve Yandex’e göndermek için de oldukça benzer. Yandex Web Master Araçları’na kaydolmanız ve ardından talimatlarını izleyerek site haritanızı göndermeniz gerekecektir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu