VPS Nedir ? – VDS Nedir ? Hangi Amaçlarla Kullanılır
İçindekiler ✓
Web sitenizi barındırmak için artık Hosting hesapları yetersiz gelmekte ve Sanal Sunucu almayı düşünmektesiniz. Bu kavram size yabancı gelebilmekte ve karşınıza VPS veya VDS gibi kavramlarda çıkabilmektedir. Sizlere bu kavramlar hakkında detaylı bilgiler sunacağız. Karşınıza çıkan VPS ve VDS Nedir , Hangi amaçlarla kullanıldığı yönünde bilgiler makalemizde yer alacaktır.
VPS NEDİR ?
VPS ingilizce olarak Virtual Private Server olarak adlandırılmaktadır. Türkçe olarak Sanal Özel Sunucu anlamına gelmektedir. Başlıca barındırma türlerinden biridir. Bir fiziksel sunucunun sanallaştırma teknolojisi kullanılarak özel olarak bölümlendirilerek özel sanal sunucu oluşturulmasıdır. Her VPS hizmetinin kendine özel ram , işlemci ve disk gibi kaynakları bulunmaktadır.
Başlıca VPS sanallaştırma teknolojileri yani yazılımları Virtuozzo , LXC ve HyperVM diyebiliriz. Bu yazılımlar sıkça kullanılan sanallaştırma yazılımlarıdır.
VPS yani Sanal Sunucular son zamanlarda yoğun bir şekilde kullanılan ve kullanıcılar için yüksek trafikli düşük maliyetli çözümler üretmesine imkan vermektedir. Hostixo ; servis sağlayıcı firma olarak sizlere VPS veya VDS hizmetinin avantajlarını en ekonomik fiyatlarla sağlamaktadır.
VDS NEDİR ?
VDS İngilizce olarak Virtual Dedicated Server olarak tanımlanmaktadır. Dilimize Sanal Ayrılmış Sunucu olarak çevrilmektedir. Sanal bir sistemdir. Sanallaştırma yazılımı kullanılarak tamamiyle paylaşımsız olarak birbirinden ayrı sanal sunucular oluşturulmaktadır.
Başlıca VDS sanallaştırma teknolojileri yani yazılımları Proxmox , Virtualizor ve Vmware ESX diyebiliriz. Bu yazılımlar sıkça kullanılan VDS sanallaştırma yazılımlarıdır.
VPS VE VDS ARASINDAKİ FARK NEDİR ?
VPS sanallaştırma teknolojisinde ana sunucu tarafında sanal sunucuya ayrılan kaynaklar tam olarak ayrılmamaktadır. Bir diğer sunucu kaynak aşımı yapabilir ve tüm fiziksel sunucudaki sanal sunucuları etkileyebilmektedir. Özellikle işlemci izolasyonu tam olarak sağlanmamaktadır. Ayrılan işlemciden daha fazla kullanım sağlayabilmektedir. Bu durum aslında sanal sunucu için iyi olsa bile diğer sanal sunucular için sıkıntılı bir durumdur.
VDS sanallaştırma teknolojisinde tanımlanan kaynak tamamiyle paylaşımsızdır. Ram , İşlemci ve Disk kaynakları kesinlikle diğer kullanıcılar tarafından kullanılamamaktadır. Bu durum kullanıcıların alt yapı olarak stabil olarak kullanmalarına neden olur.
Özet olarak VDS olarak bölümlendirme kullanıcılar için oldukça faydalıdır. VDS hizmeti sektörümüzde Bulut Sunucu olarakta adlandırılabilmektedir. VPS kullanımı oldukça az diyebiliriz.
HANGİ AMAÇLARLA KULLANILIR ?
Şüphesiz en iyi barındırma türlerinden biri olan sanal sunucu hizmeti kullanıcıların kullanım amaçlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Aslında kavramların anlamını incelediğimizde tam olarak hangi amaç için kullandığını öğrenebiliyoruz. Ancak daha geniş amaçlı kullanımlar ve sebepleri mevcuttur. Sizlere genel olarak hangi amaçlarla kullanıldığını sıralayacağız.
- Web sunucusu : En çok kullanılma sebebidir. Bir hosting ‘den farkı şüphesiz paylaşımsız olmasıdır. Bir çok kullanıcı paylaşımlı bir hosting hesabının yetersiz gelmesi sebebiyle bir vps e ihtiyaç duyar. Buda en çok kullanılma sebebi olması anlamına gelir. Paylaşımlı hosting paketinin Hem hosting paketinin yetersiz olması hem de bir üst pakete geçiş için en uygun çözümdür.
Ayrıca özel olarak bir sunucu sahibi olmak isteyenler için bir çözümdür. Gerek donanımsal maliyetlerden daha düşük maliyet için en ideal hizmettir. - Mail Servisi : Orta ölçekli yada büyük ölçekli firmaların en büyük problemlerinden biride mail hizmetlerinin yetersiz gelmesidir. Sanal sunucu çözümleri ile özel bir mail servisi oluşturarak daha stabil bir e-mail alt yapısı oluşturabilirsiniz. Özellikle paylaşımlı hosting alt yapısındaki kısıtlı kotalarda yaşadığınız sorunları özel bir mail servisi kurarak ortadan kaldırabilirsiniz.
- Veritabanı Sunucusu : Ortak bir veritabanı servisi kullanmak yerine özel bir veritabanı sunucusu oluşturmak için ideal bir çözümdür. MSSQL veya Mysql servisi kurarak tamamiyle paylaşımsız bir veritabanı yapısı oluşturabilirsiniz.
- DNS Sunucusu : Tamamiyle özel bir dns servisi oluşturmak ve dns kayıtlarınızı ayrı bir sunucuda tutmak için kullanım sağlayabilirsiniz.
- Dosya Sunucusu : Bilindiği gibi paylaşımlı hosting yapısı dosya paylaşımı ve barındırma için uygun değildir. Dosyalarınızı barındırabileceğiniz , özellikle firmalarda ortak bir dosya alanı olarak kullanım için çok uygundur. Hem maliyet hem de özel olması kullanım için cezbedicidir.
- Oyun Sunucusu : Bazı oyunlar için sanal sunucu kullanımı oldukça yaygındır. İşletim sistemi taraflı işlemler yapılması ve sabit ip olması bunun için ideal kılar.
Belirtmekte olduğumuz kullanım amaçları genellikle kullanıcılar tarafından kullanılma sebeplerini özetlemektedir. Daha farklı amaçlarla kullanımlar tabi ki bulunmaktadır.
Sizlere bu makalemizde özet olarak vps ve vds kavramlarının anlamlarını , arasındaki farkları ve genel olarak kullanım amaçlarını özetledik.
Daha önceki yazımızda sizelere 2021 Yılının En iyi Hosting Firmaları Hangisi ? En Hızlı Hosting Firmaları özetlemiştik.
Umarız makalemizdeki ve bloğumuzdaki bilgiler sizler için faydalı olmuştur.
Uygun fiyatlı ve hızlı bir VPS hizmeti için web sitemizi incelemenizi öneririz.