Wordpress

Wordpress’te URL’den Kategori Yazısını Kaldırma

WordPress’te URL’den kategori yazısını kaldırmayı mı istiyorsunuz ?  WordPress, varsayılan olarak bütün kategori sayfalarının URL’lerine otomatik bir şekilde / kategori / yazısını ekler. Bu yazımızda, Wordpress’te URL’den kategori yazısını kaldırma konusundan bahsedeceğiz

Wordpress'te URL'den Kategori Yazısını Kaldırma

URL’de Kategori Yazısı Önemli midir ?

WordPress web sitenizde bulunan her kategori kendi sayfasına ve RSS beslemesine sahiptir. Bir kategori altında yer alan tüm gönderileri, o kategori sayfasını ziyaret ederek görüntüleyebilirsiniz.

Yukarıda söylediğimiz gibi WordPress, varsayılan olarak bütün kategori sayfalarının URL’lerine otomatik bir şekilde / kategori / yazısını ekler. Bu, sayfaları ve gönderileri kategori ve etiket arşivlerinden ayırt etmeye yardımcı olur.

Örnek verecek olursak, ‘Haberler’ adlı bir kategoriniz varsa eğer URL’si aşağıdaki gibi görünecektir:

http://example.com/kategori/haberler/

Aynı şekilde, WordPress etiket arşivleri için de URL’lere etiket yazısı ekler.

http://example.com/etiket/iphone/

SEO dostu olan bu URL yapısı, kullanıcıların ve arama motorlarının ne türden bir sayfayı ziyaret ettiklerini anlamaları için yardımcı olur.

Çoğu web sitesinin temel öneki değiştirmesine gerek yoktur. Fakat, kategorileriniz için farklı bir kelime ya da kelime öbeği kullanmak istediğiniz niş bir site oluşturuyorsanız eğer URL’deki kategori yazısını bunu yansıtacak şekilde değiştirebilirsiniz.

Wordpress’te URL’den Kategori Yazısını Değiştirme

WordPress’te URL’den kategori yazısını değiştirmek oldukça kolay bir işlemdir.

Ayarlar kısmından Kalıcı bağlantılar sayfasını ziyaret ederek ” İsteğe Bağlı “kısmına ilerlemeniz gerekiyor.

Burada kategori temel seçeneğinin yanında kullanmak istediğiniz yazıyı girmenizi mümkündür. Eğer isterseniz etiket yazısını da değiştirmeniz mümkündür.

Ayarlarınızı kaydetmek için ‘Değişiklikleri Kaydet’ butonuna tıklamayı unutmayın.

Wordpress’te URL’den Kategori Yazısını Değiştirdikten Sonra Yönlendirme

Yeni bir web sitesinde URL’den kategori yazısını değiştiriyorsanız eğer hiçbir şey yapmanıza gerek yoktur. Fakat, bunu kullanmakta olduğunuz bir web sitesinde yapıyorsanız eğer eski kategori sayfasını ziyaret eden kullanıcıların karşısına bir 404 hatası gelecektir.

Bu sorunu düzeltmek için, hem arama motorlarının hem de normal ziyaretçilerin sitenizdeki doğru kategori sayfasına yeniden yönlendirildiğinden emin olmak için yeniden yönlendirme ayarlarını yapmanız gerekecektir.

İlk olarak Redirection eklentisini kurmanız daha sonra da etkinleştirmeniz gerekecektir.

Etkinleştirme işlemini yaptıktan sonra, yeniden yönlendirmeyi ayarlamak için Araçlar kısmından Yönlendirme sayfasını ziyaret etmeniz gerekiyor.

‘Yeni yönlendirme ekle’ bölümüne gidin.

İlk olarak , /category/(.*)kaynak URL alanına eklemeniz gerekiyor. Daha sonra ise normal ifade seçeneğinin yanında yer alan kutuyu işaretlemeniz gerekiyor.

Hedef URL alanına, yeni kategori yazınızı buna benzer şekilde eklemeniz gerekiyor /konular/$1. Konuları yeni kategori yazınızla değiştirmeyi unutmayın.

Yapmış olduğunuz değişikliklerinizi kaydetmek için ‘Yeniden Yönlendirme Ekle’ butonuna tıklayın.

İşlem bu kadar artık bütün kullanıcılarınız ve arama motorlarınız yeni kategori önekiniz ile doğru URL’lere yönlendirilecektir.

Wordpress’te URL’den Kategori Yazısını Kaldırma

Wordpress’te URL’den Kategori Yazısını Kaldırma işlemini yaptıktan sonra kategori URL’lerinizi aşağıda belirtildiği şekilde değiştirecektir:

http://example.com/haberler/

Aslında bu işlemi yapmak iyi bir fikir değildir biz URL’den kategori yazısını kaldırmamanızı öneririz.

URL’de yer alan kategori yazısı, hem kullanıcıların hem de arama motorlarının gönderileri / sayfaları ve kategorileri ayırt etmesine çok yardımcı olur. Kategori yazısının kaldırılması, URL’lerinizi belirsiz hale getirerek  kullanıcı deneyiminin ve SEOnuzun düşmesine neden olacaktır.

Ayrıca bu işlem sonucu çeşitli WordPress eklentileri ile ilgili bazı teknik sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Örnek verecek olursak eğer, aynı ada sahip bir kategoriniz ve sayfanız varsa veya tek bir gönderi için URL yapınız olarak %postname% kullanıyorsanız, siteniz sayfaların asla yüklenmemesine neden olan sonsuz bir yönlendirme döngüsü yaşayacaktır.

Ancak, yine de bunu yapmak istiyorsanız, FV Top Level Categories eklentisini yüklemeniz ve etkinleştirmeniz gerekiyor.

Eklenti, kutunun dışında çalışır ve kategori temel önekini kategori URL’lerinizden hemen kaldırır.

Bu yazımızın, Wordpress’te URL’den kategori yazısını kaldırma konusunu öğrenmenize yardımcı olacağını umuyoruz.

Dilerseniz daha önce yazmış olduğumuz WordPress’te ”Veritabanı Bağlantısı Kurarken Hata Oluştu” Hatası Nasıl Giderilir yazımızı okuyabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu