İpuçları

WordPress Veritabanı Error Establishing a Database Connection Hatası Nedir? Nasıl Çözülür?

WordPress veritabanı hatası olan “Error establishing a database connection” hatası, web sitenizde her an karşınıza çıkabilir. Yani bu hata yüzünden ziyaretçiler web sitenize erişemeyebilirler. Ancak bunun için endişelenmenize gerek yok.

Çünkü yazımızda bu hata hakkında sizlere bilgiler verdikten sonra hatanın çözümünü açıklamaya çalışacağız. Böylece bu hatayı çözerek web sitenizin tekrar problemsiz şekilde çalışmasını sağlayabileceksiniz. Web sitenizde bu tür hatalar her zaman başınıza gelebilir.

Bu yüzden hatanın bir daha ortaya çıkma ihtimaline karşı merak ettiğiniz başka şeylerde olabilir. Örneğin, WordPress veritabanı “Error establishing a database connection” hatasının neden kaynaklandığını merak edebilirsiniz.

Bu yüzden yazımızda bu hatanın kaynağından vb. detaylarından da sizler için bahsetmeye çalışacağız. Şimdi burada lafı daha fazla uzatmadan hata hakkında detaylara ve hatanın hangi yollarla çözülebileceğine birlikte göz atalım.

WordPress Veritabanı Hatası Olan Error Establishing a Database Connection Nedir?

wordpresstr-wordpress-veritabani-hatasi-error-establishing-a-database-connection

Web sitemizde karşımıza çıkabilecek WordPress veritabanı hatası “Error establishing a database connection” hatasının ne olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Sizin de bileceğiniz üzere web sitenizde her an birçok hatayla karşılaşabilirsiniz. Birçok hatadan dolayı ziyaretçiler web sitenize erişemeyebilirler.

Sizlere bahsedeceğimiz “Error establishing a database connection” hatası da ziyaretçilerin web sitenize erişmelerine engel olabilen bir hata. Bu hatanın basitçe web sitenizin veritabanından kaynaklandığını yani bir database hatası olduğunu söyleyebiliriz. Web sitenizin veritabanıyla bağlantı kuramaması sonrası vb. durumlarda karşınıza bu hata çıkabilir.

Error Establishing a Database Connection Hatası Neden Oluşur?

wordpresstr-wordpress-veritabani-error-establishing-a-database-connection-cozumu

WordPress veritabanı “Error establishing a database connection” gibi hatalarla karşılaştığınızda ilk olarak bu hatanın kaynağını merak etmeniz oldukça doğal. Çünkü web sitenizde herhangi bir hatayla karşılaştığınızda çözüme ulaşabilmeniz için ilk olarak hatanın kaynağını öğrenmeniz oldukça önemlidir.

Bu hatanın kaynağından bahsedecek olursak, hatanın veritabanıyla alakalı olduğunu söylememiz pek yanlış olmaz. Çünkü WordPress veritabanı “Error establishing a database connection” hatası genel olarak web sitenizin veritabanına erişilemediğinde ortaya çıkabiliyor. Yani bu hata temel olarak bozuk bir veritabanı vb. durumlardan kaynaklanabiliyor.

Veritabanı web sitesi için fazlasıyla önemli. Çünkü veritabanında web sitenizde bulunan birçok veri depolanır ve bu verilere erişilemediğinde doğal olarak hatalarla karşılaşabilirsiniz. İşte yanıt vermeyen veritabanı sunucusu veya bozuk bir veritabanından dolayı “Error establishing a database connection” gibi hatalarla karşılaşabilirsiniz.

WordPress web siteniz, veritabanına bağlanmak için veritabanının ismi, kullanıcı adı, şifresi ve sunucusu gibi bilgilere ihtiyaç duyar. Bu bilgiler ise wp-config.php dosyasında yer alır. Bu bilgilerden herhangi birisi hatalı olduğunda da doğal olarak yazımızdaki hata gibi birçok hatayla karşılaşabilirsiniz.

Uzun lafın kısası, WordPress veritabanı “Error establishing a database connection” hatası genel olarak veritabanına erişilemediğinde ortaya çıkan bir hatadır. Burada lafı daha fazla dolandırmadan sizler için hatanın çözümüne değinmek istiyoruz.

WordPress Veritabanı Hatası Error Establishing a Database Connection Çözümü Nedir?

wordpresstr-wordpress-veritabani-error-establishing-a-database-connection-cozumleri-neler

WordPress veritabanıError establishing a database connection” hatasından sizler için bahsetmeye çalıştık. Şimdiyse hatanın çözümüne değinmek istiyoruz. Ancak hatayı çözebilmeniz için uygulayabileceğiniz birden fazla yöntem bulunuyor.

Bazı çözüm yollarını deneseniz bile bu hatayı çözemiyor olabilirsiniz. Bizde bu yüzden yazımızda bu hatanın birçok farklı çözümünden bahsedeceğiz. Böylelikle çözüm yollarını tek tek deneyerek hatanın çözümüne ulaşabilirsiniz.

Ancak aşağıdaki yöntemlere geçmeden önce WordPress site yedekleme işlemini uygulayarak WordPress web sitenizi yedeklemeniz doğru olacaktır. Çünkü aşağıdaki işlemleri uygularken yanlış bir işlem yaptığınızda web sitenizde birçok farklı problemle karşılaşabilirsiniz. Ancak web sitenizin yedeğini aldığınızda WordPress veritabanı içe aktarma yani sitenizi yedekten geri yükleme yaparak sitenizi kullanmaya devam edebilirsiniz.

WordPress Veritabanı Error Establishing a Database Connection Hatası Çözümleri

WordPress Veritabanı Bilgilerini Kontrol Edin

“Error establishing a database connection” hatası WordPress veritabanı bağlantısı kurma probleminden dolayı ortaya çıkıyor olabilir. Çünkü veritabanı bilgileri yanlış olduğu için web siteniz veritabanına bağlanamıyor olabilir. İşte bu yüzden bu hatayla karşılaştığınızda ilk olarak veritabanı bilgilerinde hata olup olmadığını kontrol etmeniz doğru olacaktır.

Çünkü bu hata, veritabanı bilgilerinin hatalı olması sebebiyle karşınıza çıkıyor olabilir. Örneğin, web sitenizi yeni bir sunucu yani hostinge taşımanız halinde veritabanı bilgilerinde uyuşmazlık ortaya çıkabilir.

Yani taşıma sonrasında WordPress database ayarları kısmında bazı sorunlar oluşmuş olabilir. Hatanın bundan dolayı kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için ana dizindeki wp-config.php dosyasını açmanız gerekiyor.

Daha sonra bu dosyadaki veritabanı bilgilerini MySQL veritabanlarındaki bilgilerle karşılaştırmalısınız. Bu bilgilerin birbirleriyle uyuştuğundan emin olduktan sonra web sitenizde aynı hatayı alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz. Eğer bu kısımda bir problem görmüyorsanız yazımızdaki diğer çözümleri uygulamayı deneyebilirsiniz.

Veritabanı Host Bilgilerini Kontrol Edin

WordPress veritabanı “Error establishing a database connection” hatasının bir diğer çözümü host bilgileriyle alakalı olabilir. Veritabanınızın kullanıcı adı gibi bilgilerinin doğruluğunu onayladıysanız, veritabanı host bilgilerini kontrol edebilirsiniz. Çünkü bazı hosting firmaları veritabanları için farklı sunucular kullanabilirler.

Eğer durum bu şekildeyse wp-config.php dosyasındaki “DB_HOST” kısmının “localhost” olup olmadığını kontrol edin. Eğer bu kısım “localhost” değilse hosting firmanızla iletişime geçerek veritabanınızın ana bilgisayar bilgilerini kontrol etmelerini isteyebilirsiniz. Eğer bu bilgilerde de bir sorun gözükmüyorsa diğer çözümleri deneyebilirsiniz.

WordPress Veritabanı Onarımı Yapın

Eğer hala aynı hatayı almaya devam ediyorsanız yeni bir WordPress veritabanı oluşturma işlemi yapmak yerine veritabanınızı onarmak isteyebilirsiniz. Çünkü hala “Error establishing a database connection”  hatasının çözümüne ulaşamadıysanız veritabanınızda bir problem olabilir. Bu yüzden veritabanınızı onarmanız gerekiyor olabilir. WordPress admin panelinde diğer hatadan farklı bir hata alıyor olabilirsiniz.

Bu kısımda karşınıza “One or more database tables are unavailable. The database may need to be repaired” hatası çıkabilir. Bu durumda veritabanını onarmak için wp.config.php dosyasına aşağıdaki kodu eklemeniz gerekiyor.

define('WP_ALLOW_REPAIR', true);

Bu kodu ekleyip dosyayı kaydettikten sonra https://www.siteadresiniz.com/wp-admin/maint/repair.php adresine gitmelisiniz.  Ardından karşınıza gelen ekrandan ‘Repair Database’ veya ‘Repair and Optimize Database’ seçeneklerinden birisine tıklayabilirsiniz.

Bu seçeneklerden birisine tıkladıktan sonra veritabanı onarma işleminiz başlayacaktır. Onarma işleminden sonra isteğinize göre wp-config.php dosyasına eklediğiniz kodu silebilirsiniz.

Veritabanı Sunucunuzu Kontrol Edin

Eğer hala WordPress veritabanı “Error establishing a database connection” hatası alıyorsanız probleminiz farklı bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Web sitenizin veritabanında oluşan problem direkt olarak MySQL sunucusundan kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, WordPress MySQL sunucunuz kapalı olabilir veya web sitenize yoğun trafik geldiği için sunucu istekleri karşılayamıyor olabilir.

Yani MySQL serverınız birçok sebepten dolayı isteklere yanıt veremiyor olabilir. İşte bu yüzden hosting firmanızdan yardım alarak web sitenizin MySQL serverında problem olup olmadığını kontrol etmelerini isteyebilirsiniz. Eğer problem sunucunuzdan kaynaklanıyorsa sunucunuzdaki problem çözüldüğünde muhtemelen sorununuzda çözülmüş olacaktır.

Özel Bir Sunucu Kullanıyorsanız Sunucunuzu Yeniden Başlatın

Yukarıdaki WordPress veritabanı işlemleri hatanızı çözmediyse “Error establishing a database connection” hatasının çözümü için son olarak farklı bir yol deneyebilirsiniz. Ancak bu durum özel sunucuya sahip olanlar için geçerli. Eğer web siteniz için VPS benzeri özel bir sunucu kullanıyorsanız bu hatadan kurtulmak için sunucuyu yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu