Wordpressİpuçları

WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır? Site Hızlandırma Rehberi

WordPress site hızlandırma konusu aslında oldukça geniş bir konu. Çünkü web sitenizi hızlandırmak için yapabileceğiniz birbirinden farklı birçok işlem mevcut. Bizde bu yüzden yazımızda web sitenizi hızlandırabilecek bazı yöntemlerden bahsetmek istiyoruz. Bu yöntemler sayesinde web sitenizin performansını arttırabilmeniz mümkün.

WordPress web sitenizdeki birçok şey web sitenizi yavaşlatıyor olabilir. Örneğin, gereksiz eklentiler web sitenizin performansına olumsuz etki ediyor olabilirler. Bu yüzden zamanla web sitenizde gözle fark edilir derecede performans düşüşü olabilir. İşte bu gibi durumlarda web sitenizi eski haline döndürmek istemeniz oldukça doğal.

Ancak tabii ki WordPress site hızlandırma denildiğinde akla birçok farklı şey gelebiliyor. İşte bizde bu yüzden sizler için bir site hızlandırma rehberi hazırlamak istiyoruz. Eğer kullandığınız WordPress site çok yavaş ise bu rehberimizdeki işlemler sayesinde web sitenizin performansını arttırabilmeniz mümkün.

Web Sitesi Neden Hızlandırılmalı?

wordpresstr-wordpress-site-hizlandirma-nasil-yapilir

WordPress site hızlandırma işlemleri sayesinde web sitenizin hızını gözle görülebilir derecede arttırabilmeniz mümkün. Aslında hızlandırma konusuna sadece sitenin yüklenme hızı olarak bakmamanız gerekiyor.

Web sitenizi hızlandırmanız için birbirinden farklı birçok sebep bulunuyor. Yani web sitesinin hızlı olması aslında birçok açıdan sitenize fayda sağlayabiliyor. Web sitenizi neden hızlandırmanız gerektiğini düşünüyor olabilirsiniz. Bu yüzden yazımızın devamında sizler için bu konuya da değinmek istiyoruz.

Sitenin Hızı Google Sıralamasında Önemli Rol Oynar

WordPress site hızlandırma işlemleri aslında sitenin arama motoru sıralaması için çok önemli. Çünkü yavaş yüklenen web siteleri Google sıralamasında üst sıralarda yer alamayabilirler. Ancak hızlı yüklenen web siteleri için durum böyle değil.

Yani web sitenizin SEO’su ne kadar iyi olursa olsun, siteniz yavaş yükleniyorsa arama motoru sıralamasında üst sıralarda yer alamayabilir. Ancak web siteniz hızlı yükleniyorsa sitenizin üst sıralarda yer alması için bir engel yok demektir. Bu yüzden web sitenizi hızlandırarak sitenizin Google sıralamasında daha üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz.

Ziyaretçiler Yavaş Yüklenen Web Sitelerinden Hoşlanmazlar

WordPress site hızlandırma işlemlerinin önemli olduğu kritik bir nokta tabii ki de ziyaretçi kısmında ortaya çıkıyor. Ziyaretçiler genel olarak yavaş yüklenen web sitelerinde dolaşmayı sevmezler. Kendinizi ziyaretçilerin yerine koyduğunuzda muhtemelen sizde yavaş yüklenen web sitelerinden hızlıca çıkmak istiyorsunuzdur.

Yani web sitenizin ziyaretçi kaybetmemesi için sitenizin hızlı şekilde yüklenmesi oldukça önemli. Web sitenizdeki sayfalar yavaş yükleniyorsa ziyaretçiler yüksek ihtimalle kısa sürede sitenizi terk edeceklerdir. Bu durum sonrasında da oldukça fazla ziyaretçi kaybıyla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden bu gibi senaryolarla karşılaşmamak için web sitenizi hızlandırarak sitenizin hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Böylece ziyaretçiler web sitenizde rahatlıkla gezinebilirler.

E-Ticaret Siteleri İçin Site Hızı Ekstra Önemli

WordPress site hızlandırma işlemleri e-ticaret siteleri içinde ekstra büyük önem taşıyor. Çünkü e-ticaret sitelerinin temel amacı sitelerine ziyaretçi yani müşteri çekebilmektir. Dolayısıyla bu siteler arama motorlarında üst sıralarda yer almak zorundalar. İşte bu yüzden yavaş yüklenen web sitelerinin arama motoru sıralaması olumsuz etkilenebileceği için sitenin hızlandırılması kesinlikle çok önemli.

Ayrıca e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak isteyen ziyaretçiler, yavaş yüklenen e-ticaret sitelerinden hoşlanmayabilirler. Örneğin, yavaş yüklenen bir e-ticaret sitesi ziyaretçilerin gözünde güven problemi yaşayabilir. Ayrıca yavaş yüklenen e-ticaret sitelerinde alışveriş süresi ziyaretçiler için oldukça uzayacaktır.

İşte bu gibi sebeplerden dolayı ziyaretçiler yavaş e-ticaret sitelerini tercih etmek istemeyebilirler. Yani daha fazla ziyaretçiye ve müşteriye ulaşabilmek için web sitenizin hızlı yüklenmesi oldukça önemli. Bu yüzden site hızlandırma işlemleri sayesinde web sitenizi hızlandırarak daha fazla kitleye ulaşabilmeniz mümkün.

WordPress Site Hızı Nasıl Ölçülür?

WordPress site hızlandırma işlemlerine geçmeden önce web sitenizin hızını ölçmenizde fayda var. Birçok farlı yöntemle sitenizin hızını ölçebilir ve çıkan sonuca göre web sitenizi hızlandırmak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.

Web sitenizin hızını ölçebilmeniz için kullanabileceğiniz birçok yöntem mevcut. Bu yüzden yazımızın devamında bu yöntemlerden bazılarına değinmeye çalışacağız. Ancak bu yöntemlere geçmeden önce değinmek istediğimiz birkaç nokta var.

WordPress site hızı genel olarak sitenin ana sayfasının yüklenme hızı baz alınarak ölçülür. Ancak bir web sitesinde ziyaretçiler için her bir sayfanın önemi ayrıdır. Bu yüzden sitenin hızını ölçerken bu detaya dikkat etmenizde fayda var.

WordPress Site Hızı Ölçme

GTmetrix

wordpresstr-wordpress-site-hizlandirma-gtmetrix

WordPress site hızlandırma işlemleri yapmadan önce sitenizin hızını GTmetrix üzerinden ölçebilirsiniz. Açıkçası GTmetrix’in çok basit bir yapıya sahip olduğunu söylememiz pek yanlış olmaz. Siteye girdiğinizde hızını ölçmek istediğiniz sitenin URL adresini girip ‘Test your site’ butonuna basmanız yeterli.

Ancak GTmetrix ile sitenizin hızını ölçerken lokasyon seçimini değiştirmek için siteye ücretsiz üye olmalısınız. Üye olduktan sonra farklı lokasyonlar seçerek sitenizin hızını daha sağlıklı şekilde öğrenebilirsiniz.

Pingdom Tools

wordpresstr-wordpress-site-hizlandirma-pingdom-tools

WordPress site hızlandırma işlemleri öncesinde Pingdom Tools ile web sitenizin açılış süresini hesaplamanız mümkün. Üstelik Pingdom Tools, yaklaşık 7 farklı server üzerinden web sitenizin açılış süresini hesaplayabiliyor. Bunun yanı sıra bu hız ölçme aracı sitenizdeki sayfalar yüklenirken gelen isteklerin (request) toplamda kaç olduğunu da gösterebiliyor.

WebPageTest

wordpresstr-wordpress-site-hizlandirma-webpagetest

Site hızlandırma işlemleri öncesi WebPageTest üzerinden sitenizin hızını ölçebilmeniz mümkün. Bu site, birçok farklı ülke ve şehir üzerinden sitenizin hızını test etmenizi sağlıyor. Yapılan tüm testler sonucunda karşınıza web sitenizin ortalama yüklenme hızı çıkıyor.

Hızlandırma İşlemlerine Geçmeden Önce WordPress Yedekleme Yapmayı Unutmayın

WordPress site hızlandırma işlemleri elbette web sitenizin performansı gözle görülür derecede arttırabilir. Ancak bu işlemleri uygularken karşınıza beklenmedik durumlar çıkabilir. Örneğin, web sitenizi hızlandırmak için yapacağınız bir işlem sitenizin tamamen bozulmasına neden olabilir. İşte bu tür durumlarda problemi çözmek sizin için oldukça zor olabilir.

Ancak WordPress yedekleme işlemi sayesinde web sitenizin sağlam yedeğini hızlıca geri yükleyebilirsiniz. İşte bu yüzden hızlandırma işlemlerine geçmeden önce web sitenizi sağlam bir şekilde yedeklemeniz oldukça önemli. Böylece web sitenizde işlemler yaparken karşınıza problemler çıksa bile sitenizin yedeğini geri yükleyerek eskisi gibi kullanmaya devam edebilirsiniz.

WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

Web sitenizi bir WordPress site hızlandırma eklentisi sayesinde hızlıca hızlandırmak istiyor olabilirsiniz. Ancak site hızlandırma konusu oldukça geniş bir konu. Çünkü sitenizi hızlandırmak için uygulayabileceğiniz birçok farklı işlem mevcut.

İşte bu yüzden sitenizi hızlandırmak istiyorsanız bu noktada sitenize biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Yazımızda web sitenizi hızlandırabileceğiniz birçok farklı yöntemden bahsetmeye çalışacağız.

Bu yöntemlerin birçoğunu veya hepsini kullanarak web sitenizi çok daha hızlı bir hale getirebilirsiniz. Böylelikle ziyaretçiler web sitenizde rahatlıkla gezinebilirler. Web sitenizi hızlandırmak için yapabileceğiniz işlemlerden birçoğu genel olarak aşağıdaki şekilde oluşuyor.

WordPress Site Hızlandırma

Sitenizi Yavaşlatmayacak Bir WordPress Teması Kullanın

WordPress site hızlandırma daha öncede belirttiğimiz gibi oldukça geniş bir konu. Sitenizin daha hızlı olması için aslında sitenizi yavaşlatacak şeylerden kurtulmanız gerekiyor. Web sitenizin hızını etkileyecek en önemli şeylerden birisi tema olabilir.

Çünkü web sitenizin teması eskiyse veya temada Elementer Pro gibi özellikler varsa sitenizin hızı olumsuz etkilenebilir. Bu yüzden web sitenizin temasının yeni ve güncel bir tema olması oldukça önemlidir. Ayrıca sitenizin hızının etkilenmemesi için temanın hafif olması da önemli bir faktördür.

Yani kullandığınız WordPress temasında Slider Revolution ve WP Bakery gibi özellikler varsa, bu durum sitenizin yavaşlamasına neden olabilir. Bu yüzden web sitenizin daha hızlı yüklenmesi için daha sade ve hafif bir WordPress teması seçebilirsiniz. Kısacası kullandığınız tema ne kadar hafif, sade ve güncelse siteniz için o kadar iyi olduğunu söylememiz pek yanlış olmaz.

Web Sitenizdeki Görselleri Optimize Edin

WordPress site hızlandırma konusunda görsel optimizasyonu oldukça önemli bir detay. Çünkü görseller web sitenizin hızını yavaşlatabilirler. Sitenizde bulunan görsellerin sitenizi daha şık bir hale getirebileceği tartışılmaz bir gerçek.

Ancak web sitenizdeki sayfalarda çok fazla görselin bulunması, sitenizin hızını olumsuz etkileyebilir. Çünkü optimize edilmeyen görsellerin boyutları oldukça yüksek olabilir. Görsellerin boyutları yüksek olduğunda da doğal olarak web sitenizdeki sayfaların boyutları da yükselir.

Bu durumda da sitenizin yüklenme hızı olumsuz etkilenebilir. İşte bu yüzden web sitenizdeki görselleri optimize ederek boyutlarını düşürmeniz oldukça önemli. Sitenizdeki görselleri optimize etmek için bir resim sıkıştırma eklentisi kullanabilirsiniz.

Eğer hangi eklentiyi kullanacağınızı bilmiyorsanız resim sıkıştırma eklentisi yazımıza göz atarak bir eklenti seçebilirsiniz. Web sitenizdeki görselleri optimize ettikten sonra yüksek ihtimalle web siteniz daha hızlı yüklenecektir.

Sitenizin CSS ve JS Kodlarını Düzenleyin

WordPress site hızlandırma için web sitenizin arka planındaki CSS ve JS kodlarını küçültebilir ve birleştirebilirsiniz. Yani web sitenizin sayfalarını optimize ederek, sayfaların yüklenme sürelerini kısaltabilirsiniz. Bunun için bazı cache eklentilerini kullanabilirsiniz. Örneğin, Cache Enabler eklentisi sayesinde JS dosyalarını küçültmeniz mümkün.

Ancak web sitenizin sayfasını daha detaylı optimize etmek isteyebilirsiniz. Bu gibi durumlar içinde Autoptimize eklentisini kullanabilirsiniz. Ancak bu eklentileri kullanırken bazı ayarlamalar yapmanız gerekebilir. Bu yüzden eklentilerin ayarlarını dikkatli şekilde tek tek deneyerek düzenleyebilirsiniz.

Belirli Aralıklarla WordPress Veritabanı Temizliği Yapın

WordPress site hızlandırma için yapılabilecek bir diğer işlem veritabanı yani database temizliği olarak gösterilebilir. Web sitenizde yaptığınız işlemler, veri tabanında izler bırakırlar. Dolayısıyla zamanla bu izler biriktiği için web sitenizin hızı olumsuz etkilenebilir.

İşte bu yüzden belirli aralıklarla düzenli olarak database temizliği yapabilirsiniz. WordPress sitenizin veritabanını düzenli olarak temizlediğinizde, sitenizde yavaşlama gibi problemlerle karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşecektir. WordPress database temizliği için WP-Optimize eklentisini veya farklı bir temizlik eklentisini kullanabilirsiniz.

Sitenizdeki Gereksiz Eklentileri Kaldırın

WordPress site hızlandırma yazımızda WordPress eklentileri konusuna değinmek istiyoruz. Çünkü eklentiler, web sitenizin yavaşlamasına neden olabilirler. Elbette tüm eklentiler web sitenize olumsuz etki etmez.

Ancak web sitenizde çok fazla eklenti yüklüyse sitenizin hızı olumsuz yönde etkilenebilir. Ayrıca eski veya problemli bazı eklentilerde web sitenizin performansına olumsuz etki edebilirler. Bu yüzden web sitenizdeki gereksiz eklentileri silmeniz doğru olacaktır. Ayrıca sitenizin performansını etkileyeceğini düşündüğünüz eklentileri de silebilirsiniz. Bu sayede web sitenizi daha hızlı bir hale getirebilmeniz mümkün.

Sitenizin Hosting Firmasını ve Paketini Değiştirin

WordPress site hızlandırma için yapabileceğiniz en önemli hamle aslında sitenizin hosting firmasını veya hosting paketini değiştirmektir. Sitenizi hızlandırmak için birçok yöntem denemenize rağmen web siteniz hala yavaş yükleniyor olabilir. Çünkü web sitenizin hosting firması iyi hizmet sağlayamıyor olabilir.

Bu yüzden sitenizde sık sık kesintiler veya yavaşlamalar oluyor olabilir. İşte bu yüzden hızlı bir web sitesi için kaliteli bir hosting firması seçmelisiniz. Eğer web sitenizdeki yavaşlama probleminin hosting firmasından olduğunu düşünüyorsanız, sitenizi daha kaliteli bir hosting firmasına taşıyabilirsiniz.

Sizlere hosting firması olarak birçok kişinin memnun olduğu ve oldukça uygun fiyatlarla hizmet sunan Hostixo firmasını önerebiliriz. Hosting firması seçiminden sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer husus hosting paketidir. Web sitenizin mevcut hosting paketi yetersiz kaldığı için sitenizde yavaşlama gibi problemler ortaya çıkabilir.

İşte bu yüzden WordPress site hızlandırma işlemi için doğru hosting paketini seçmeniz oldukça önemli. WordPress siteniz için bir hosting paketi seçerken WordPress hosting paketlerine göz atmanız doğru olacaktır. Çünkü bu hosting paketleri WordPress sitelere özel olarak hazırlanmıştır.

Böylece WordPress site sahipleri bu hosting paketlerini seçerek sitelerinin performanslarını arttırabilirler. Ayrıca web sitenize yeni bir hosting paketi seçerken paketin özelliklerinin yeterli olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde düşük özelliklere sahip bir hosting paketi aldığınızda ileride yine yavaşlama gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.

Bu kısımla birlikte WordPress site hızlandırma yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımızdaki detaylara dikkat ettiğiniz takdirde web sitenizi daha hızlı bir hale getirebilmeniz mümkün.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu