İpuçlarıWordpress

WordPress SSL Hatası Nasıl Çözülür?

WordPress SSL hatası, her an karşınıza çıkabilecek bir hata. SSL sertifikanız olsa bile bu hatayla karşılaşabilirsiniz. Web sitenizin ziyaretçilerin gözünde güven problemi yaşamaması için bu hatayı hızlıca çözmeniz doğru olacaktır. Bu hatayı çözmek için yazımızdaki çözümleri deneyebilirsiniz.

Sizin de bileceğiniz üzere web sitesi için en önemli şeylerden birisi SSL sertifikasıdır. Çünkü SSL sertifikası bulunmayan web siteleri, Google tarafından güvenli olarak görülmezler. İşte bu yüzden web sitenizin SSL sertifikasına sahip olması fazlasıyla önemlidir.

Web sitenizde SSL sertifikası bulunuyor olabilir. Ancak bazen web sitenizin SSL sertifikası bulunsa bile WordPress SSL hatası sebebiyle sitenizde “Bu site güvenli değil” uyarısını görebilirsiniz. Yani ziyaretçiler web sitenize girdiklerinde “Bu site güvenli değil” gibi bir uyarıyla karşılaşabilirler. İşte bu “Mixed Content” hatasını yani https bağlantı sorunu hatasını çözmek için uygulayabileceğiniz birçok yöntem mevcut. Bu çözüm yöntemlerini tek tek deneyerek web sitenizdeki SSL hatasını hızlıca çözebilirsiniz.

SSL Sertifikası Web Siteleri İçin Neden Önemli?

wordpresstr-wordpress-ssl-hatasi-nedir

WordPress SSL hatası konusundan önce sizler için biraz SSL sertifikasından bahsetmek istiyoruz. SSL sertifikası, web siteleri için kesinlikle şarttır. Çünkü bu sertifika aslında web sitenizin güvenli olup olmadığını temsil eder. Bu sertifika, basitçe açıklamamız gerekirse sunucu ve istemci arasındaki iletişimi şifreler ve böylelikle verilerin korunmasını sağlar.

Web sitenizde bu sertifika olmadığında, ziyaretçiler sitenize girmek istediklerinde “Bu site güvenli değil” gibi uyarılarla karşılaşabilirler. Bu da doğal olarak web sitenizin ziyaretçilerin gözünde güven problemi yaşamasına neden olabilir.

Ayrıca Google, SSL sertifikası bulunmayan web sitelerinin arama motoru sıralamasını düşürebilir. Yani SSL sertifikası bulunmayan web siteleri üst sıralarda yer alamayabilirler. Bu yüzden web siteniz için bir SSL sertifikası almak ve WordPress SSL kurulumu yapmak kesinlikle çok önemlidir.

WordPress SSL Hatası Nedir?

wordpresstr-wordpress-ssl-hatasi-ssl-sertifikası

Web sitenizde WordPress SSL hatası dahil birçok farklı hatayla karşılaşabilmeniz mümkün. Birçok hata sebebiyle web sitenizde birbirinden farklı problemler yaşayabilirsiniz. Web sitenizde karşınıza çıkabilecek olan SSL hatasıysa oldukça farklı bir hata.

Çünkü bu hata sebebiyle web sitenizde SSL sertifikası bulunuyor olsa bile siteniz güvenli olarak gözükmeyebilir. Yani bu hata sebebiyle ziyaretçiler web sitenize girdiklerinde adres çubuğunda “Bu siteye bağlantınız tam olarak güvenli değil” mesajını görebilirler.

İşte bu durumda da doğal olarak web siteniz ziyaretçilerin gözünde güven problemi yaşayabilir. Yani “Mixed Content” uyarısı sebebiyle web sitenizde oldukça fazla ziyaretçi kaybıyla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden bu hatayı hızlı bir şekilde çözmeniz doğru olacaktır.

WordPress SSL Hatası Çözümü Nedir?

wordpresstr-wordpress-ssl-hatasi-cozumu

WordPress SSL hatası çözümü için uygulayabileceğiniz birçok farklı yöntem mevcut. Bu yöntemleri tek tek deneyerek SSL sertifikası hatasından kurtulabilmeniz mümkün. Yazımızda sizler için birçok farklı çözüm yolundan bahsetmeye çalışacağız.

Ancak çözümlere geçmeden önce belirtmemiz gereken kritik bir detay var. Yazımızdaki çözümleri uygulamadan önce web sitenizin yedeğini almanız oldukça önemlidir. Çünkü bu yöntemleri uygularken yanlış bir şey yaptığınızda web sitenizde bazı problemler oluşabilir.

Bu yüzden aşağıdaki adımları uygulamadan önce WordPress web sitenizi yedekleyebilirsiniz. Böylece web siteniz bozulsa bile aldığınız yedekleme dosyasını geri yükleyerek sitenizi eski haline döndürebilirsiniz. Web sitenizin yedeğini düzgün bir şekilde aldıktan sonra aşağıdaki çözüm yollarını uygulayabilirsiniz.

WordPress SSL Hatası Çözümleri

WordPress Eklentisiz SSL Yönlendirin

  • WordPress SSL hatası çözümü için ilk olarak WordPress admin paneline giriş yapın.
  • Ardından admin panelinin sol kısmındaki ‘Ayarlar’ seçeneğine tıklayın ve sonrasında çıkan seçeneklerden ‘Genel’ seçeneğine tıklayın.
  • Daha sonra karşınıza gelen pencerede “WordPress adresi (URL)” ve “Site adresi (URL)” kısımlarını kontrol etmeniz gerekiyor. Buradaki URL adreslerinin başında “http://” yazıyorsa bu kısımları https:// olarak değiştirmelisiniz.
  • Son olarak en alttaki ‘Değişiklikleri kaydet’ butonuna bastıktan sonra hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.

.htaccess Dosyası Üzerinden SSL Yönlendirin

  • WordPress SSL hatası çözümü için ‘.htaccess’ dosyasında düzenleme yapmanız gerekebilir. Bu işlem için ilk olarak hosting paneliniz üzerinden cPanel ekranınıza giriş yapmalısınız.
  • Sonrasında ‘public_html’ klasörünün içerisine girerek ‘.htaccess’ dosyasını bulmalısınız. Eğer dosyayı göremiyorsanız cPanel ekranınızın sağ üst köşesindeki ‘Ayarlar’ kısmına tıklayın. Sonrasında açılan pencereden ‘Gizli Dosyaları Göster (dotfiles)’ kısmını işaretleyin ve ‘Save (Kaydet)’ butonuna tıklayın.
  • ‘.htaccess’ dosyasını bulduktan sonra dosyayı açarak düzenleme ekranına gelmeniz gerekiyor. Bunun için ‘.htaccess’ dosyasına bir kez tıklayıp dosyayı seçtikten sonra yukarıdaki seçeneklerden ‘Edit’ seçeneğine tıklayabilirsiniz.
  • Daha sonra açılan dosyanın içerisine aşağıdaki kodları eklemeniz gerekiyor.
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]
</IfModule>

 

  • Eğer web siteniz Ngix server üzerine kuruluysa sadece aşağıdaki kodları eklemeniz yeterli olacaktır.
server {
listen 80;
server_name siteadresiniz.com www.siteadresiniz.com;
return 301 https://siteadresiniz.com$request_uri;
}

Bu kodlardan birisini ekledikten sonra web siteniz açılmıyorsa, eklediğiniz kodları silip sitenizi tekrar kontrol edebilirsiniz. Eğer bir yanlış görmemenize rağmen web sitenizde hala hata alıyorsanız, hosting firmanızla iletişime geçmeniz doğru olacaktır. Çünkü bazı hosting firmaları ‘.htaccess’ dosyasının düzenlenmesine izin vermeyebilirler.

wp-config.php Dosyasını Düzenleyin

  • Eğer hala WordPress SSL hatası alıyorsanız, ‘wp-config.php’ dosyasına bir kod satırı eklemeniz gerekiyor olabilir. Bunun için ilk olarak cPanel üzerinden ‘public_html’ klasörüne girmelisiniz.
  • Sonrasında bu klasörün içerisinden ‘wp-config.php’ dosyasını bularak ‘.htaccess’ dosyasında yaptığınız gibi bu dosyayı düzenlemek için açmalısınız.
  • Dosyayı açtıktan sonra “That’s all, stop editing” yazısının üstüne aşağıdaki kodu yapıştırarak dosyayı kaydedebilirsiniz.
define('FORCE_SSL_ADMIN', true);

Bu adımları tamamladıktan sonra web sitenizdeki SSL hatasının çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.

Better Search Replace Eklentisiyle Linkleri Düzenleyin

WordPress SSL hatası çözümü için Better Search Replace eklentisini kullanmanız gerekiyor olabilir. Çünkü bazen web sitenizdeki görsel veya sayfa linkleri tam olarak ayarlanamamış olabilir. Bu sebeple de web sitenizde “Bu siteye bağlantınız tam olarak güvenli değil” uyarısı çıkıyor olabilir. Bu problemden kurtulmak için database üzerinde bazı düzenlemeler yapmanız gerekiyor.

  • SSL ayarları düzenleme işlemi için ilk olarak WordPress SSL eklentisi Better Search Replace eklentisini kurun ve etkinleştirin.
  • Sonrasında WordPress admin panelinin sol kısmındaki ‘Araçlar’ seçeneğine tıklayın ve çıkan seçeneklerden ‘Better Search Replace’ seçeneğine tıklayın.
  • Ardından karşınıza gelen sayfada “Run as dry run” seçeneğinin seçili olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer bu seçenek seçiliyse seçeneğin yanındaki tik işaretini kaldırmalısınız. Yani bu seçeneğin seçili olmaması gerekiyor.
  • Daha sonra değiştirmek istediğiniz site adresinizi üst kısma yani “Search for” kısmına girmeniz gerekiyor. Yani web sitenizdeki “http” olan adresi bularak bu kısma yazmanız gerekiyor.
  • Ardından yeni adresi de “Replace with” kısmına yazmalısınız. Yani “http” ile başlayan bir URL adresini “https” ile güncellemek istiyorsanız, “Search for” kısmına “http” ile başlayan URL adresini yazmalısınız. Replace with kısmındaysa aynı adresin başını “https” olarak değiştirmelisiniz.
  • Sonrasında “Select tables” kısmındaki tablolardan birisine tıklayın ve CTRL+A tuşlarına basarak buradaki tüm tabloları seçin.
  • Tabloları seçtikten sonra ‘Run Search/Replace’ butonuna basarak işlemi başlatabilirsiniz.
  • İşlemi başlattıktan sonra karşınıza bir hata mesajı çıktıysa ‘Settings’ kısmına gelerek ‘Max Page Size’ kısmını en düşüğe getirebilirsiniz. Bu işlemi uyguladıktan sonra aynı adımları tekrar deneyebilirsiniz.

SSL Insecure Content Fixer Eklentisi Kullanın

  • WordPress SSL hatası çözümü için kullanabileceğiniz bir diğer eklenti SSL Insecure Content Fixer. Bu işlem için ilk olarak SSL Insecure Content Fixer eklentisini kurun ve etkinleştirin.
  • Ardından WordPress admin panelinizin sol kısmındaki ‘Ayarlar’ seçeneğine tıklayın ve çıkan seçeneklerden ‘SSL Insecure Content Fixer’ seçeneğine tıklayın.
  • Daha sonra web sitenizdeki problemler çözülene kadar buradaki ayarları tek tek değiştirebilirsiniz. Eğer değiştirdiğiniz bir ayar sonrasında web sitenizde farklı problemler ortaya çıkarsa yaptığınız değişiklikleri geri alabilirsiniz. Web sitenizi test ederken tarayıcınızın gizli modunu kullanmanız doğru sonuçlara ulaşmanız açısından daha sağlıklı olacaktır.

Yazımızda sizler için SSL hatasından ve WordPress SSL hatası çözümlerinden bahsetmeye çalıştık. Yazımızdaki adımları uygulayarak SSL hatasından kurtulabilmeniz mümkün.

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu