İpuçları

DNS Önbellek Temizleme Nasıl Yapılır? Google Chrome ve Windows

DNS önbellek temizleme yaparak bilgisayarınızın DNS önbelleğini temizleyebilirsiniz. Yazımızdan DNS önbelleğini nasıl temizleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.

İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. İnternet sayesinde birçok şeye kolayca ulaşabiliyoruz. Ancak bazen internette gezinirken karşımıza bazı sorunlar çıkabiliyor. Örneğin, bir web sitesine erişmeye çalışırken defalarca hata alabiliyoruz. İşte bu gibi problemleri çözmek bazen oldukça zor olabiliyor.

Ancak aslında bu tür problemler bazen sizden kaynaklanabiliyor. DNS önbelleği sebebiyle, bir sitede hata olmasa bile sizde hatalı gibi gözükebiliyor. İşte bu yüzden aldığınız hata sebebiyle sitenin problemli olduğunu sanabiliyorsunuz. Ancak DNS önbelleğinizi temizleyerek bu tür sorunlardan kurtulabilmeniz mümkün. Üstelik önbellek temizleme oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor.

DNS Nedir? Ne İşe Yarar?

wordpresstr-dns-onbellek-temizleme-windows-10-dns-nedir

DNS önbellek temizleme kısmından önce DNS konusuna biraz değinelim. İlk olarak DNS’in açılımının Domain Name System olduğunu belirtelim. DNS sayesinde web sitelerine alan adları ile erişebiliyoruz. DNS olmasaydı bir web sitesine erişmek için URL adresi yerine IP adresi kullanmamız gerekebilirdi.

Ancak DNS bizi bu durumdan kurtararak hayatımızı kolaylaştırıyor. Çünkü DNS sunucuları, internet sitelerinin adreslerine karşılık gelen IP adreslerini kayıtlı tutuyor. Bir siteye bağlanmak istediğinizde sitenin adresiyle IP adresi DNS sunucusunda eşleştiriliyor. Eğer eşleştirme doğru şekilde sağlanırsa siteye erişiminiz sağlanıyor. Böylece internette gezinmeniz fazlasıyla kolaylaşmış oluyor.

DNS Önbelleği Nedir ?

DNS önbelleği, DNS adreslerini kayıtlı tutmaya yarar. Böylece istemcinin sürekli olarak DNS sunucusuna sorgu yollamasını engeller. Yani DNS önbelleğinde kayıtlı olan DNS adresleri için DNS sunucularına tekrar sorgu gönderilmez. Böylece aynı işlemin gereksiz yere tekrar tekrar yapılmasının önüne geçilmiş olur.

DNS Önbelleği Temizleme Ne İşe Yarar ?

DNS önbelleğini temizlediğinizde daha önce kayıt altına alınan DNS verilerini temizlemiş olursunuz. Böylece DNS önbelleği sıfırdan kayıt almaya başlar. DNS önbelleğini belirli aralıklarla temizlerseniz internette daha sağlıklı bir şekilde gezinebilirsiniz.

DNS Önbelleği Neden Temizlenmeli?

wordpresstr-dns-onbellek-temizleme-cmd-onbellek-temizleme

DNS önbellek temizleme işleminden önce bu işleminden önleminden sizlere bahsetmek istiyoruz. DNS önbelleği sayesinde, daha önce ziyaret ettiğiniz sitelere daha hızlı erişim sağlayabilmeniz mümkün. Yani aslında DNS önbelleğinin yararlı bir şey olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak bazı zamanlarda bu önbellekteki veriler sebebiyle problemler yaşanabiliyor. Örneğin, kendi sitenizde 404 Not Found gibi bir hatayla karşılaştığınızı varsayalım. Ancak bu hatayı ne kadar çözmeye çalışırsanız çalışın hala devam ettiğini farz edelim.

İşte bu durumda aslında siz yanılıyor olabilirsiniz. Yani aslında siz farkında olmadan 404 Not Found hatası düzelmiş olabilir. Ancak DNS önbelleğinden dolayı sitenizin güncel problemsiz halini göremiyor olabilirsiniz. İşte bu durumda DNS önbelleğini temizleyerek sitenizin güncel hatasız halini görüntüleyebilirsiniz.

Bu gibi sebeplerden dolayı DNS önbelleğini ara sıra temizlemeniz doğru olacaktır. Windows ve Google Chrome üzerinden bu işlemi yapmak hiçte zor değil. Yazımızın devamındaki adımlarla kolayca DNS önbellek temizleme yapabilirsiniz.

Windows ve Google Chrome DNS Önbellek Temizleme

wordpresstr-dns-onbellek-temizleme-dns-cache-temizleme-komutu

Windows işletim sisteminde ve Google Chrome tarayıcısında DNS önbelleğini nasıl temizleyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bu işlemleri yapmak aslında düşündüğünüzden bile çok daha kolay. Yazımızın devamındaki adımları dikkatli şekilde uygulayarak DNS önbelleğini kolayca temizleyebilirsiniz.

DNS Önbellek Temizleme Windows 10 ve Windows 11

  • CMD önbellek temizleme işlemi Windows 10 ve Windows 11’de aynı şekilde yapılabiliyor. Bu işlem için ilk olarak alttaki Başlat menüsü simgesine tıklayın.
  • Sonrasında arama kısmına CMD yazarak çıkan Komut İstemi seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
  • Ardından açılan pencereye DNS cache temizleme komutunu yani ipconfig /flushdns komutunu yazarak Enter tuşuna basmalısınız. Bu adımın ardından DNS önbelleği temizlenecektir. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayarak DNS önbelleğinizin tamamen temiz olduğundan emin olabilirsiniz.

Google Chrome DNS Temizleme

  • Google Chrome tarayıcısında DNS önbelleğini temizlemek için ilk olarak tarayıcıyı açın.
  • Ardından üstteki adres çubuğuna chrome://net-internals/#dns yazarak Enter tuşuna basın.
  • Sonrasında açılan sayfadaki Clear host cache butonuna tıklayın.
  • Bu adımın ardından aynı sayfanın solundaki Sockets seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
  • Sockets seçeneğine tıkladıktan sonra ilk olarak Close idle sockets butonuna tıklayın. Sonrasında Flush socket pools butonuna tıkladığınızda işlem tamamlanmış olacaktır.

Windows ve Google Chrome tarayıcısında DNS önbellek temizleme işlemi için yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz. Gördüğünüz gibi bu işlemler oldukça basit ve hızlı bir şekilde yapılabiliyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu