Wordpressİpuçları

WordPress Gizlilik Politikası Nedir? Neden Oluşturulmalıdır? Nasıl Oluşturulur?

WordPress gizlilik politikası, web site sahiplerinin mutlaka oluşturması gereken bir sayfadır. Bu sayfayı oluşturarak, ziyaretçilerinizi topladığınız bilgiler hakkında vs. bilgilendirebilirsiniz. Web siteniz için bir gizlilik politikası oluşturmanız aslında yasal olarak zorunlu sayılabilir.

Bu yüzden sitenizde bir gizlilik politikası sayfası oluşturmanız kesinlikle çok doğru olacaktır. Eğer gizlilik politikası hakkında daha fazla detayı ve nasıl oluşturulacağını merak ediyorsanız, yazımıza göz atmanızda fayda var.

Sizin de bileceğiniz üzere, bazı web sitelerde “Hakkımızda” gibi önemli sayfalar bulunur. İşte bu sayfalar arasında gizlilik politikası olarak adlandırabileceğimiz bir sayfa mevcut. Bu sayfa aslında yasal olarak zorunlu sayılabilir.

Bu sayfa sayesinde ziyaretçileri, web sitenizde topladığınız bilgiler hakkında vs. bilgilendirebilirsiniz. Eğer WordPress gizlilik politikası hakkında aklınızda bazı sorular varsa yazımızı inceleyebilirsiniz. Ayrıca yazımızı okuyarak normal bir site için bir gizlilik politikası hazırlamanın nasıl yapıldığını da öğrenebilirsiniz.

Gizlilik Politikası Nedir?

wordpresstr-wordpress-gizlilik-politikasi-sayfasi-olusturma-guncel

WordPress gizlilik politikası, basitçe açıklamamız gerekirse ziyaretçileri sitenizde toplanan bilgiler hakkında bilgilendirdiğiniz bir metindir. Yani bir metin hazırlayarak web sitenizde topladığınız kişisel bilgileri ifşa edebilirsiniz.

Bir sayfa oluşturarak web sitenizde bu metini yayınlayabilir ve ziyaretçileri bu konu hakkında bilgilendirebilirsiniz. Aslında bunu yapmanızın yasal olarak zorunlu olduğunu belirtmemizde fayda var. Yani kısacası her web sitesinde bir gizlilik politikası sayfası vs. bulunması zorunludur diyebiliriz.

İşte bu yüzden sizde web sitenizde bir WordPress gizlilik politikası sayfası oluşturmak isteyebilirsiniz. Eğer gizlilik politikası sayfasının nasıl oluşturulacağını merak ediyorsanız, yazımızın devamına göz atabilirsiniz.

Gizlilik Politikası Neden Oluşturulmalıdır?

wordpresstr-wordpress-gizlilik-politikasi-neden-olusturulmalidir

WordPress gizlilik politikası sayesinde ziyaretçileri web sitenizin veri toplama ve işleme politikası hakkında bilgilendirebilirsiniz. Ancak tabii ki bunu neden yapmanız gerektiğini merak etmeniz oldukça doğal. İşte bu yüzden bizde bu kısımda kafanızdaki bu soruyu cevaplamak istiyoruz.

Bu kısımda ilk olarak gizlilik politikasının aslında yasal olarak zorunlu olduğunu belirtmemizde fayda var. Çünkü birçok ülke kullanıcıların gizliliklerini korumak için bazı politikalar uygulamaya koymuş durumdadır. İşte yerel yasalardan dolayı web site sahibi olarak bu politikaya uymanız gerekiyor.

Yani kısacası web sitelerinde toplanan kişisel bilgilerin vs. ifşa edilmesi aslında yasal olarak zorunludur. İşte bu bilgilendirme işlemini de gizlilik politikası sayfası aracılığıyla yapabilirsiniz. Uzun lafın kısası aslında web siteniz için bir WordPress gizlilik politikası oluşturmanızın yasal olarak zorunlu olduğunu söyleyebiliriz.

İşte bu yüzden vakit kaybetmeden web siteniz için bir gizlilik politikası sayfası oluşturmanız doğru olacaktır. Bu işlemi de yazımızın devamındaki adımları uygulayarak gerçekleştirebilirsiniz.

Bir WordPress Web Sitesi Hangi Yollarla Bilgi Toplayabilir?

WordPress gizlilik politikası sayesinde ziyaretçileri topladığınız kişisel bilgiler hakkında vs. bilgilendirebileceğinizi belirtmiştik. İşte bu noktada bir web sitesinde hangi yollarla bilgi toplanabildiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bunun için elbette birçok farklı yol bulunuyor.

Örneğin, bir kullanıcı tarafından yollanan ad ve e-posta adresi iletişim formu bu bilgi toplama yollarından birisi olarak gösterilebilir. Ayrıca web sitenizde üyelik sistemi varsa, kullanıcıların kayıt olurken girdikleri bilgilerde siteniz için bir bilgi toplama yoludur.

Bunların yanı sıra kullanıcıları izleyen sosyal medya widget’ları gibi şeylerde yine siteler için bilgi toplama yolları arasında gösterilebilir. Web sitelerinin bilgi toplama yollarından bazıları basitçe bu şekilde oluşuyor.

Bir Gizlilik Politikası Neleri İçermelidir?

WordPress gizlilik politikası sayfası hazırlarken, gizlilik politikasına neler yazmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu yüzden yazımızda kısaca bu konuya da değinmek istiyoruz. Bu kısımda ilk olarak bir gizlilik politikasında sitenizdeki kullanıcı verilerini toplamak için kullanılan yöntemleri yazmanız gerektiğini söyleyebiliriz.

Bu aşamada kafanız biraz karışmış olabilir. Ancak bunun için endişelenmenize hiç gerek yok. Çünkü WordPress içerisinde kolayca gizlilik politikası hazırlayabilmeniz için bir gizlilik politikası rehberi bulunuyor. Böylece web siteniz için daha kolay bir şekilde bir gizlilik politikası hazırlayabilirsiniz. Ancak biz yine de bu kısımda gizlilik politikasında olması gereken bazı şeylerden sizlere bahsetmek istiyoruz.

Gizlilik Politikasında Olması Gerekenler

  • Ziyaretçilerin size ulaşabilecekleri bazı iletişim bilgileri
  • Ziyaretçiler hakkında topladığınız bilgiler
  • Katıldığınız her bir reklam programının gizlilik politikasına bağlantı
  • Sitenizde kullanıcıların bilgilerini toplamak için kullandığınız yöntemler (Yorum formları, çerezler, kayıt olma formu vs.)
  • Ziyaretçilerin sitenizdeki çerezleri nasıl engelleyebilecekleri ve üçüncü taraf reklamlardan nasıl vazgeçebilecekleri

WordPress Gizlilik Politikası Sayfası Nasıl Oluşturulur?

WordPress gizlilik politikası sayfası oluşturmanın aslında oldukça basit olduğunu söyleyebiliriz. Yazımızın devamında sizler için bu işlemden bahsetmeye çalışacağız. Eğer WordPress web siteniz için bir gizlilik sayfası oluşturmak istiyorsanız, yazımızın devamındaki adımları uygulayabilirsiniz. Şimdi burada lafı daha fazla uzatmayalım ve gizlilik politikası sayfası oluşturma işlemini birlikte öğrenelim.

Eklentisiz WordPress Gizlilik Politikası Sayfası Oluşturma

wordpresstr-wordpress-gizlilik-politikasi-sayfasi-olusturma-eklentisiz

  • WordPress gizlilik politikası sayfası oluşturmak için ilk olarak WordPress admin paneline giriş yapın.
  • Ardından bu yönetici panelinin sol kısmından ‘Sayfalar’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
  • Sonrasında açılan pencerede “Privacy Policy — Taslak, Gizlilik politikası sayfası” isminde veya buna benzer isimde bir örnek sayfa göreceksiniz. Mouse imcelinizi bu sayfanın üzerine getirerek ‘Düzenle’ seçeneğine tıklamalısınız.
  • Daha sonra karşınıza gelen ekranda “Gizlilik politikası” sayfasının içeriğini web sitenize göre düzenleyebilirsiniz.
  • Bu gizlilik politikası kısmının nasıl olması gerektiği hakkında bir fikriniz olmayabilir. Bu durumda aynı pencerede bulunan ‘Gizlilik politikası rehberini görüntüle.’ seçeneğine tıklayarak gizlilik politikası rehberine ulaşabilirsiniz.
  • Daha sonra açılan kısımda aşağı inerek “Politikalar” kısmını bulmanız gerekiyor.
  • “Politikalar” kısmından ‘WordPress’ seçeneğine tıkladıktan sonra açılan kısımda bir WordPress gizlilik politikası örneği görebilirsiniz. Bu kısımda aşağıya inerek ‘Önerilen politika metnini panoya kopyala’ seçeneğine tıklamalısınız.
  • Ardından bu kopyaladığınız metni az önceki gizlilik politikası sayfasına yapıştırarak web sitenize göre düzenleyebilirsiniz.
  • Son olarak sağ taraftaki ‘Yayımla’ butonuna tıklayarak gizlilik politikası sayfasını yayınlayabilirsiniz.

WP AutoTerms ile Gizlilik Politikası Sayfası Oluşturma

wordpresstr-wordpress-gizlilik-politikasi-eklentisi-wp-autoterms

WordPress gizlilik politikası eklentisi WP AutoTerms ile hızlı ve kolayca bir gizlilik politikası sayfası oluşturabilirsiniz. Eğer diğer işlem yerine bu işlemi kullanmak istiyorsanız, yazımızın devamındaki adımları izleyebilirsiniz.

  • Bu işlem için ilk olarak WP AutoTerms eklentisini kurun ve etkinleştirin.
  • Ardından WordPress admin panelinizin sol kısmındaki ‘WP AutoTerms’ seçeneğine tıklamalısınız.
  • Sonrasında açılan pencerenin üst kısmındaki ‘Add Legal Pages’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor.
  • Daha sonra açılan kısımda karşınıza birçok seçenek çıkacak. Bu kısımda otomatik bir WordPress gizlilik politikası örneği oluşturmak için  “Simple Privacy Policy” seçeneğinin altındaki ‘Create’ butonuna tıklayabilirsiniz.
  • Daha sonra karşınıza gelen pencerede İngilizce dilinde bazı sorular göreceksiniz. Bu kısımları düzgün şekilde doldurarak alttaki ‘Create’ butonununa tıkladığınızda gizlilik politikası örneği hazırlanmış olacaktır. Ancak bu örnek gizlilik politikası İngilizce olarak hazırlanacaktır. Eğer İngilizce biliyorsanız bu kısmı web sitenize göre düzenledikten sonra sağ taraftaki ‘Yayımla’ butonuna tıklayarak gizlilik politikası sayfasını yayınlayabilirsiniz.

Yazımızda sizler için gizlilik politikası hakkında birçok detaydan bahsetmeye çalıştık. Ayrıca WordPress web sitenizde nasıl gizlilik politikası sayfası oluşturacağınızı da iki farklı yöntemle anlatmaya çalıştık.

WordPress gizlilik politikası hakkındaki birçok detay bu şekilde oluşuyor. Eğer web sitenizde hala bir gizlilik politikası sayfası bulunmuyorsa, yazımızdaki yöntemlerden birisiyle sitenize bir gizlilik politikası sayfası ekleyebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu